19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiUE acorda Romaniei patru milioane de euro pentru dezvoltarea sectorului veterinar

UE acorda Romaniei patru milioane de euro pentru dezvoltarea sectorului veterinar

Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP) va primi patru milioane de euro, in cadrul programului Phare, pentru finantarea activitatilor necesare armonizarii legislatiei in domeniul veterinar cu normele Uniunii Europene, se arata intr-un comunicat comun al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti si Ministerului Agriculturii.

Printre obiectivele proiectului, care beneficiaza de sprijinul administratiei agricole din Olanda si Scotia, se numara imbunatatirea capacitatii de a diagnostica si eradica bolile la animale, pe baza unui sistem de supraveghere, precum si consolidarea laboratoarelor nationale de referinta si a celor regionale de diagnostic.

Alte obiective urmaresc armonizarea legislatiei privind controlul la frontiera si practicile de inspectie veterinara cu normele, respectiv procedurile UE.

Bugetul proiectului este impartit in 800.000 de euro pentru consolidarea institutionala a MAAP si 200.000 de euro pentru pregatirea specialistilor romani la nivel central si regional. Alte 2,5 milioane de euro vor fi folosite pentru achizitionarea de echipamente pentru laboratoare, iar 500.000 de euro vor fi destinate dotarii cu echipamente a punctelor de inspectie la frontiera.

Programul Phare, lansat de UE in 1989, este un instrument de preaderare destinat sprijinirii pregatirii tarilor candidate pentru aderarea la UE. In cadrul acestui program, Romania poate beneficia de aproximativ 250 de milioane de euro anual, ocupind locul doi, dupa Polonia, in ceea ce priveste volumul fondurilor alocate tarilor candidate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS