14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSate românești de poveste, ca-n Elveţia sau Franţa

Sate românești de poveste, ca-n Elveţia sau Franţa

Există în România sate mai puțin știute, cu peisaje rustice superbe, asemeni celor din Elveţia sau Franţa.

Şirnea

Şirnea e un sat din judeţul Braşov, amplasat la poalele Munţilor Piatra Craiului, la o altitudine de aproape 1.400 m.
Aici, la poalele Pietrei Craiului, localitatea din comuna Fundata ascunde adevărate monumente istorice cu o vechime de 300 de ani. Câteva căsuţe ale localnicilor păstrează patina timpului. Acestea vă vor dezvălui viaţa satului de odinioară de prin aceste părţi ale ţării.

Şirnea, primul sat turistic din România


În 1960, Şirnea a fost declarat primul sat turistic din România. Din satul Şirnea puteţi porni către alte locuri minunate: Parcul Naţional Piatra Craiului, Prăpăstiile Zărneştilor, Cheile Moieciului, Cheile Grădiștei, Peştera şi Cheile Dâmbovicioara, Peştera cu lilieci din satul Peştera, Barajul Pecineagu şi Lacul Vidraru.

Pleşa

În Suceava, lângă Gura Humorului, se află un sat în care locuiesc doar poloni, primele familii ajungând aici acum 180 de ani în urmă. Acum la Pleșa sunt aproximativ 200 de oameni cu origini poloneze.

În satul cu majoritari etnici polonezi, nimeni nu vrea să plece în ţara de origine

Deși vorbesc limba lor nativă și respectă tradițiile și obiceiurile pe care le-au transmis strămoșii lor, localnicii spun că nu s-ar muta niciodată în Polonia. Toată viața lor se află pe acest vârf de munte, pe care ajungi după ce urci vreo 30 de minute pe niște serpentine abrupte.
Limba română nu se aude decât de sărbători şi e folosită doar atunci când vin musafiri români.

Ciocăneşti

Ciocăneşti e alt sat de poveste ce se găsește pe valea Bistriţei, pe drumul ce leagă Moldova de Maramureş.
Chiar dacă Ciocăneştiul pare un simplu sat de munte, locuitorii au făcut din comuna lor un adevărat obiectiv turistic.

Satul în care locuitorii făureau arme şi armuri pentru oştile voievozilor Moldovei

Călătorii care au trecut pe aici au rămas impresionaţi de Casa Muzeu Leonida Ţăran, prima locuinţă din sat care a fost zugrăvită cu motive tradiţionale. Denumirea satului vine de pe vremurile în care sătenii făureau arme şi armuri pentru oştile voievozilor Moldovei.

Rimetea

Rimetea e unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania. Sătenii spun că aici soarele răsare de două ori. Până prin 1960, satului i se spunea Trascău, iar ulterior a fost botezat cu numele de Torocko. În ultimii 20 de ani a primit numele de Rimetea, deși germanii îl ştiu de Eisenmarkt sau Eisenburg – denumiri care fac referire la casele albe, specifice acestui sat transilvan de poveste.

Sătenii spun că aici soarele răsare de două ori

La Rimetea trebuie neapărat să ajungeţi dacă vă plac escaladările şi sporturile aeronautice, pentru că – datorită felului în care e aşezată – Rimetea e destinaţia ideală pentru zborul cu parapanta şi drumeţii. Cine vrea să mai meargă încă 5 kilometri, poate vizita şi Cetatea Colţeşti, care a fost ridicată în sec. al XIII-lea, pe o stâncă abruptă, pentru a le servi sătenilor ca loc de refugiu din calea invaziilor tătarilor.
Este singurul sat din România distins cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS