17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPremiul Pritzker 2024: Pionierul japonez al locuințelor, Riken Yamamoto, câștigă „Nobelul arhitecturii”

Premiul Pritzker 2024: Pionierul japonez al locuințelor, Riken Yamamoto, câștigă „Nobelul arhitecturii”

S-a decernat Premiul Pritzker 2024. Pionierul japonez al locuințelor, Riken Yamamoto, a câștigat „Nobelul arhitecturii”.

În istoria de 45 de ani a Premiului Pritzker, nicio țară nu a produs mai mulți câștigători decât Japonia. Riken Yamamoto, de 78 de ani, a fost numit, ieri, al nouălea și cel mai recent laureat japonez al unui premiu numit adesea „Nobelul arhitecturii”.

Cel mai cunoscut pentru proiectele inovatoare de locuințe și instituțiile de învățământ, Yamamoto este o alegere surpriză. Dar într-o declarație de presă care a anunțat decizia, președintele juriului și fostul câștigător Alejandro Aravena l-a descris drept „un arhitect liniștitor, care aduce demnitate vieții de zi cu zi”. El a adăugat: „Normalitatea devine extraordinară. Calmul duce la splendoare.”

De-a lungul unei cariere de cinci decenii, Yamamoto s-a dedicat promovării comunității în orașele în expansiune rapidă ale Japoniei. De la proiecte de locuințe care convinge rezidenții în interacțiuni spontane până la o stație de pompieri cu pereți de sticlă care invită trecătorii să privească înăuntru, arhitectura sa pare să „străbată granițele dintre dimensiunile sale publice și private”.

Ca atare, Yamamoto are mai multe în comun cu alți câștigători recenți ai Premiului Pritzker, decât cu laureații japonezi din epocile trecute.

Citește și: (VIDEO) Confruntare în Marea Chinei de Sud. O navă filipineză depășită numeric de forța Chinei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS