17 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinAmerican despăgubit cu 14 milioane de dolari pentru că a stat 37 de ani la închisoare pe nedrept

American despăgubit cu 14 milioane de dolari pentru că a stat 37 de ani la închisoare pe nedrept

Orașul american Tampa îi va plăti 14 milioane de dolari, în cadrul unei înțelegeri într-un proces federal, lui Robert DuBoise. Acesta a stat 37 de ani la închisoare după ce a fost condamnat pe nedrept pentru viol și crimă.

Bărbatul de 60 de ani a fost condamnat în august 1983 pentru violarea și uciderea unei tinere de 19 ani, Barbara Grams, în Tampa. A fost exonerat în august 2020, după ce dovezile ADN au stabilit că nu a fost vinovat.

DuBoise a devenit al 30-lea deținut eliberat în timp ce se afla pe lista condamnaților la moarte a statului Florida.

„Am petrecut 37 de ani închis pentru fapte pe care nu le-am comis. Asta se întâmplă când poliția se concentrează pe persoana greșită, inventează dovezi să-și susțină teoria și nu anchetează ca să afle adevărul. Vieți sunt distruse și comunitățile sunt mai puțin sigure”, a declarat DuBois.

Salvat de probele ADN

Probele ADN i-au condus pe anchetatori morții Barbarei Grams la Amos Robinson și Abron Scott, doi deținuți care executau deja pedepse cu închisoarea pe viață pentru o crimă comisă în comitatul Pinellas în 1983.

Potrivit organizației Innocence Project of Florida, care l-a sprijinit pe Robert DuBoise, în timpul procesului inițial nu au existat probe fizice sau circumstanțiale care să-l lege pe acesta de crimă.

Înainte de condamnare, el a fost transportat la închisoarea din Hillsborough. Un informator din închisoare a depus ulterior o mărturie mincinoasă în care spunea că DuBois i-ar fi mărturisit crima cât timp s-a aflat la Hillsborough, a arătat Innocence Project of Florida.

Înțelegerea cu Robert DuBoise a fost votată în unanimitate în Consiliul Local Tampa. Acesta îi va plăti 14 milioane de dolari în trei rate. Prima plată este de 9 milioane de dolari, urmată de una de 3 milioane în 2025 și una de 2 milioane în 2026.

Citește și: Un bătrân a murit carbonizat în incendiul care i-a cuprins apartamentul

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS