14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn scafandru a descoperit, în Marea Mediterană, zeci de mii de monede din prima jumătate a secolului al IV-lea

Un scafandru a descoperit, în Marea Mediterană, zeci de mii de monede din prima jumătate a secolului al IV-lea

Un scafandru a găsit zeci de mii de monede antice de bronz în apropierea Sardiniei, în timp ce făcea scufundări. Toate monedele erau conservate foarte bine și ar data din secolul al IV-lea, potrivit CBS News.

Ministerul italian al Culturii a declarat că scafandrul a alertat autoritățile. La locul indicat au intervenit scafandri de la departamentul de arheologie subacvatică al ministerului. Monedele care ar data din prima jumătate a secolului al IV-lea au fost găsite în iarba de mare, nu departe de țărmul nord-estic al insulei mediteraneene.

Monedele pot data de pe vremea lui Constantin cel Mare

Ministerul nu a precizat cu exactitate momentul în care primul scafandru a zărit ceva metalic în largul Sardiniei, nu departe de orașul Arzachena. Oficialii spun că monedele pot data de pe vremea lui Constantin cel Mare, adică să fi fost făcute între anii 324 și 340 d.Hr.

Nu s-a stabilit încă exact câte monede au fost recuperate, deoarece acestea sunt în curs de sortare. Ministerul a estimat că sunt cel puțin aproximativ 30.000 și posibil chiar 50.000, având în vedere greutatea lor. „Toate monedele se aflau într-o stare de conservare excepțională și rară”, a precizat ministerul. Cele câteva monede care au fost deteriorate aveau încă inscripții lizibile, a precizat acesta.

Citeşte şi: Sondaj: PSD este pe primul loc în intenţiile de vot pentru alegerile parlamentare, cu 28,7%, urmat în ordine de PNL şi AUR

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS