-1.9 C
Craiova
duminică, 5 februarie, 2023
Știri de ultima orăMagazinLuminile stau aprinse într-un liceu american de un an şi jumătate

Luminile stau aprinse într-un liceu american de un an şi jumătate

Obligat să îşi ţină luminile aprinse zi şi noapte timp de un an şi jumătate din cauza unei probleme informatice de nerezolvat, un liceu din Statele Unite va putea în sfârşit să îşi stingă becurile în luna februarie, a anunţat www.nbcconnecticut.com.

Toate luminile de la Liceul Regional Minnechaug din Wilbraham, din statul Massachusetts, sunt aprinse din 24 august 2021. Dați vina pe pandemie și pe „problemele lanțului de aprovizionare”, spune adjunctul superintendentului financiar al districtului școlar.

Ultimele lucrări „sunt programate pentru februarie”, a declarat Aaron Osborne, un reprezentant al Liceului Minnechaug Regional, într-un interviu pentru postul de televiziune NBC.

După ce sistemul de iluminat al acestui liceu a suferit o pană de funcţionare în 2021, luminile au rămas aprinse – în virtutea unei setări implicite – în această unitate de învăţământ în care se află 7.000 de becuri şi care găzduieşte aproximativ 1.200 de elevi.

Situaţia, de un comic absurd, a generat critici virulente legate de facturile la electricitate, care, în mod logic, au înregistrat o creştere explozivă.

Deviz de aproximativ 1,2 milioane de dolari pentru înlocuirea întregului sistem

Problema a devenit una de durată din cauza dificultăţilor întâmpinate de conducerea liceului în contactarea instalatorului iniţial al sistemului de iluminat şi în obţinerea unei programări în vederea realizării unor reparaţii.

„După multe săptămâni de eforturi, am primit un deviz de aproximativ 1,2 milioane de dolari pentru înlocuirea întregului sistem”, însă oferta nu a fost reţinută pentru plată din cauza amplorii pe care ar fi urmat să o aibă potenţialul şantier de lucrări, a anunţat instituţia de învăţământ într-o scrisoare adresată autorităţilor locale în august 2022 şi actualizată în luna ianuarie 2023.

De atunci nu a fost găsită o soluţie permanentă pentru a stopa alimentarea becurilor fără a opri alte sisteme esenţiale, precizează acelaşi document.

Oficialităţile din oraşul Wilbraham s-au plâns în august 2022 de costul generat de acel sistem de iluminat şi de cheltuielile impuse contribuabililor.

„Impactul net se cifrează la câteva mii de dolari pe lună în medie, nu la câteva zeci de mii de dolari”, a declarat luni Aaron Osborne.

Noul echipament a fost instalat şi urmează să fie pus în funcţiune la sfârşitul lunii februarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS