16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinScandal la Buckingham: Nașa prințului William, acuzată de rasism, a demisionat din funcția de consilier

Scandal la Buckingham: Nașa prințului William, acuzată de rasism, a demisionat din funcția de consilier

Un consilier al casei regale britanice a demisionat după ce a făcut comentarii „inacceptabile şi profund regretabile” despre rasa şi etnia unei femei la o recepţie de la Palatul Buckingham, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt, relatează Reuters, conform News.ro.

Purtătorul de cuvânt a precizat că persoana în cauză a dorit să îşi ceară scuze pentru răul făcut şi s-a retras din rolul său de consilier onorific, decizia având efect imediat.

Lady Susan Hussey este nașa prințului William

Potrivit BBC, este vorba despre Lady Susan Hussey, în vârstă de 83 de ani, o apropiată confidentă a regretatei regine Elisabeta a II-a, care anul trecut a însoţit-o la funeraliile ducelui de Edinburgh. Lady Susan Hussey este, de asemenea, naşa prinţului William, moştenitorul tronului regal britanic.

„Luăm acest incident extrem de în serios şi am investigat imediat pentru a stabili toate detaliile. În acest caz, au fost făcute comentarii inacceptabile şi profund regretabile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Palatului Buckingham într-un comunicat.

Lady Susan Hussey şi-a cerut scuze şi a demisionat după ce a întrebat-o în repetate rânduri pe lidera unei organizaţii caritabile britanice, o femeie de culoare născută în Marea Britanie, de unde vine „cu adevărat”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al prinţului William a transmis că a fost foarte dezamăgit să audă despre acest incident. „Evident, nu am fost acolo, dar rasismul nu îşi are locul în societatea noastră”, a spus purtătorul de cuvânt. „Comentariile au fost inacceptabile şi este corect ca persoana în cauză să se fi dat la o parte cu efect imediat”, a spus purtătorul de cuvânt.

Scandalul a intervenit chiar în momentul în care prinţul William şi soţia sa, Kate, sunt într-o vizită de trei zile în Statele Unite, prima în ultimii opt ani şi deosebit de importantă pentru monarhia britanică.

„Din ce parte a Africii ești?”

Ngozi Fulani, care conduce un grup de sprijinire a victimelor abuzurilor domestice, Sistah Space, a scris pe Twitter că o asistentă regală, pe care nu a identificat-o decât cu iniţiaţele Lady SH, a întrebat-o în mod repetat: „Din ce parte a Africii eşti?”.  S-a întâmplat marţi, la un eveniment găzduit de Camilla, regina consoartă, la care au participat şi Zelena Olenska, soţia preşedintelui ucrainean, regina Mathilde a Belgiei şi regina Rania a Iordaniei.

Fulani a povestit că la 10 minute după ce a sosit la recepţie, asistenta de la Palatul Buckingham s-a apropiat de ea şi i-a dat părul la o parte, pentru a-i vedea ecusonul. După ce a fost întrebată de mai multe ori din ce parte a Africii este, Fulani a răspuns: „M-am născut aici şi sunt britanică”.

„Nu, dar de unde vă trageţi în realitate, de unde vine poporul dumneavoastră?”, a inistat consiliera regală.

„Am luat legătura cu Ngozi Fulani în această privinţă şi o invităm să discute personal toate elementele experienţei sale, dacă doreşte”, a declarat purtătorul de cuvânt al Palatului Buckingham. „Tuturor membrilor Casei Regale li se reamintesc politicile de diversitate şi incluziune pe care trebuie să le respecte în orice moment”, a adăugat el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS