4.5 C
Craiova
miercuri, 30 noiembrie, 2022
Știri de ultima orăMagazinO nouă specie de dinozaur a fost descoperită în Țara Hațegului

O nouă specie de dinozaur a fost descoperită în Țara Hațegului

O echipă internațională de paleontologi a descoperit o nouă specie de dinozaur care a trăit pe actualul teritoriu al Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului. Aceasta a fost botezată „Reptila cu cap turtit din Transilvania”, potrivit unui comunicat al Universității București.

Acest dinozaur erbivor, numit Transylvanosaurus platycephalus după zona în care au fost găsite fosilele, a trăit în urmă cu aproximativ 70 milioane de ani, precizează echipa condusă de paleontologul Felix Augustin de la Universitatea din Tübingen. Descoperirea a fost publicată recent în revista Journal of Vertebrate Paleontology.

Numele lui Transylvanosaurus platycephalus înseamnă „reptilă cu cap turtit din Transilvania”. Oasele descoperite – părți din craniul dinozaurului – oferă o perspectivă nouă asupra evoluției faunei europene cu puțin timp înainte de dispariția dinozaurilor, în urmă cu 66 milioane de ani.

Această specie de dinozaur, necunoscută anterior, avea o lungime de aproximativ doi metri, mergea pe două picioare și aparținea familiei Rhabdodontidae.

Corpul noului dinozaur era de mici dimensiuni, la fel ca alţi dinozauri descoperiți pe teritoriul Țării Hațegului, cunoscuți sub numele de „dinozauri pitici”. „Resursele limitate de hrană ce erau disponibile în aceste părți ale Europei, la acel moment, au dus la reducerea dimensiunii corpului acestor animale”, a explicat paleontologul Felix Augustin.

Din echipa condusă de Felix Augustin de la Universitatea din Tübingen fac parte: conf. univ. dr. Zoltán Csiki-Sava de la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București, Dylan Bastiaans de la Universitatea din Zürich și cercetătorul independent Mihai Dumbravă din Dorset.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS