13.1 C
Craiova
luni, 27 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn post de televiziune din Taiwan a anunţat, din greşeală, o invazie chineză a insulei

Un post de televiziune din Taiwan a anunţat, din greşeală, o invazie chineză a insulei

Un post de televiziune din Taiwan, CTS, a prezentat scuze, miercuri, din cauză că a ”provocat panică” în rândul populaţiei ţării, după ce a difuzat – din greşeală – o serie de alerte cu privire la faptul că China a lansat atacuri asupra insulei, în ediţia matinală a jurnalului, informează News.ro

CTS prezintă scuze sincere pentru această greşeală gravă care a semănat panica în rândul publicului şi a cauzat probleme unităţilor vizate”, anunţă într-un comunicat televiziunea chineză CTS.

Acest post chinez, cu sediul la Taipei, a provocat îngrijorare după ce a difuzat mai multe alerte: ”Oraşul New Taipei este atins de rachete ghidate ale armatei comuniste” şi ”Nave au explodat, instalaţii şi vapoare au fost avariate în portul Taipei”.

CTS atribuie această greşeală personalului, care a difuzat în mod eronat conţinutul unor exerciţii de prevenţie, pe care postul a fost însărcinat să le producă pentru pompierii din oraşul New Taipei.

Într-o altă alertă se arăta că ”Războiul ar putea izbucni, oraşul New Taipei deschide un centru comun de comandament şi de control de urgenţă”.

Acest incident atinge o coardă sensibilă, în contextul în care temeri în Taiwan – cu privire la faptul că China şi-ar putea pune într-o bună zi în aplicare ameninţările de a anexa această insulă democratică autonomă, pe care o consideră o parte a teritoriului chinez, sau de a o cuceri cu forţa dacă este nevoie – au fost exacerbate de invazia Ucrainei de către Rusia.

Postul de televiziune a prezentat erate şi a cerut scuze

CTS precizează că a difuzat erate şi a prezentat scuze pe mai multe canale şi anunţă că urmează să-i ”pedepsească aspru” pe cei care se fac vinovaţi în urma deschiderii unei anchete interne.

”Nu vă panicaţi”, se poate citi într-un mesaj postat pe Facebook, în care postul anunţă că a ”difuzat din greşeală un mesaj de prevenţie a războiului şi catastrofelor”.

Navigatori pe internet au reacţionat cu furie şi cu dispreţ.

Cu toate acestea, nu exista niciun semn de panică, miercuri, pe străzile Taipeiului.

Beijingul şi-a intensificat presiunile asupra Taipeiului după instalarea la putere, în 2016, a preşedintei Tsai Ing-wen, care consideră insula drept o ţară suverană.

Manevre chinezeşti de intimidare au crescut în mod considerabil în ultimul an, iar avioane de război încalcă Zona de Apărare Aeriană a taiwanului aproape zilnic.

Taiwanul a înregistrat 969 de incursiuni de acest tip în 2021, potrivit unei baze de date compilată de AFP, mai mult decât dublu faţă de cele 380 de incidente înregistrate în 2020.

În primele patru luni ale lui 2022, Taiwanul a înregistrat deja aproximativ 300 de incursiuni chineze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS