12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn exemplar rar al Constituţiei americane, scos la licitaţie

Un exemplar rar al Constituţiei americane, scos la licitaţie

Un exemplar rar al textului Constituţiei americane va fi expus în mai multe oraşe din SUA şi scos la licitaţie în New York de filantroapa Dorothy Tapper Goldman, informează News.ro.

Documentul, considerat a fi singurul exemplar al Constituţiei din tirajul original care se află în colecţie privată, va fi licitat în noiembrie, la Sotheby’s, în cadrul unei vânzări de artă modernă şi contemporană, şi este aşteptat să fie adjudecat contra unei sume cuprinse între 15 şi 20 de milioane de dolari.

Veniturile obţinute din vânzarea lui vor ajunge la fundaţia lui Goldman, care susţine proiecte educaţionale ce au legătură cu istoria Constituţiei.

Goldman se află în posesia copiei din 1997, după moartea soţului ei, Harry Goldman. Acesta a cumpărat-o în 1988, într-o licitaţie Sotheby’s, pentru 165.000 de dolari. Documentul a fost vândut atunci de un colecţionar din Philadelphia.

Specialiştii de la Sotheby’s îl consideră „unul dintre cele mai rare şi râvnite documente istorice care au fost vreodată scoase la licitaţie”.

Înainte de moartea lui Harry Goldman, copia a fost împrumutată Curţii Supreme pentru a fi expusă în 1987, când se împlineau două secole de la ratificarea Constituţiei.

Forma finală a textului Constituţiei datează din 1787, când a fost imprimat pentru a fi depus la Congresul Continental. Au fost atunci imprimate aproximativ 500 de exemplare din care este crezut că mai există doar 11.

La aceeaşi licitaţie, Goldman mai scoate la vânzare 80 de documente istorice. O altă serie de lucrări rare din colecţia ei privată vor fi licitate online între 23 noiembrie şi 2 decembrie. 

Începând de luna aceasta, copia textului Constituţiei va fi expusă la Los Angeles, apoi la Chicago şi Dallas, înainte de a fi vândută la New York.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS