20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPoliția norvegiană a descoperit aproape 100 de artefacte antice furate din Irak

Poliția norvegiană a descoperit aproape 100 de artefacte antice furate din Irak

Poliția norvegiană a anunțat vineri că a confiscat un număr important de artefacte antice pe care autoritățile irakiene le-au raportat dispărute, inclusiv ceea ce se crede a fi tăblițe cuneiforme din Mesopotamia antică, informează Hotnews.

Obiectele au fost găsite de Autoritatea Națională pentru Investigații și Infracțiuni Economice (Oekokrim) care a asistat ministerul norvegian al culturii în căutări.

Artefactele făceau parte dintr-o colecție privată substanțială din Norvegia și mai mulți martori au fost interogați în legătură cu proveniența acestora, fără ca vreo persoană să fie pusă deocamdată sub acuzare.

„În total au fost confiscate aproape 100 de obiecte de o importanță semnificativă pentru cultura mondială”, a anunțat Oekokrim într-un comunicat.

„Acestea sunt în prezent examinate de către experți pentru a stabili autenticitatea lor și, dacă este posibil, proveniența”, a adăugat comunicatul.

Poliția nu a precizat modul sau momentul în care artefactele au fost aduse în țară.

Teritoriul actual al Irakului este locul în care au apărut numeroase civilizații din Antichitate, printre care și sumerienii care au dezvoltat scrierea cuneiformă, una dintre cele mai vechi sisteme de scriere din lume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS