21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn bărbat cu Alzheimer a uitat că este căsătorit și s-a îndrăgostit, din nou, de soție

Un bărbat cu Alzheimer a uitat că este căsătorit și s-a îndrăgostit, din nou, de soție

Un american în vârstă de 56 de ani, care suferă de Alzheimer, și-a pierdut memoria, iar astfel a uitat și faptul că este căsătorit. În mod surprinzător, bărbatul s-a îndrăgostit de soția lui, din nou, și a ajuns s-o ceară iar în căsătorie.

Într-o sâmbătă seară, în decembrie anul trecut, în timp ce Peter și Lisa Marshall stăteau pe canapea și urmăreau emisiunea preferată, Peter s-a uitat la Lisa și a întrebat-o dacă se căsătorește cu el. Ceea ce Peter nu și-a amintit este că ei erau deja căsătoriți.

Peter a început să-și piardă amintirile

Diagnosticat cu Alzheimer cu debut precoce în urmă cu trei ani, Peter a început să-și piardă amintirile, chiar și povestea lui de dragoste cu Lisa. Prima dată a uitat cum s-au întâlnit, treptat a uitat momentele cheie ale relației și în cele din urmă a uitat că s-au căsătorit.

„Este sfâșietor”, a declarat Lisa, 54 de ani, pentru CNN. „Peter nu-și mai amintește nimic acum, cu atât mai puțin ce s-a întâmplat acum 20 de ani.”

Cuplul, care este căsătorit de 12 ani, s-a cunoscut în Harrisburg

Cuplul, care este căsătorit de 12 ani, s-a cunoscut în Harrisburg, Pennsylvania. Erau vecini și ambii erau căsătoriți cu alte persoane atunci, ocupați cu creșterea copiilor, dar au legat o prietenie și au rămas apropiați până când familia lui Peter s-a mutat în Connecticut.

După aproape un an în care nu au vorbit deloc, cei doi au reluat legătura și au descoperit că trec amândoi prin divorțuri. După doar o întâlnire la Harrisburg, cei doi au devenit de nedespărțit și au rămas într-o relație la distanță timp de opt ani, până când toți copiii lor au intrat la facultate.

Lisa a descris relația ca fiind o adevărată poveste de dragoste

Lisa a descris relația ca fiind perfectă, o adevărată poveste de dragoste. Când a fost întrebată ce iubește cel mai mult la soțul ei, ea a spus: „Felul în care mă iubește. Este atât de amabil, atât de blând, atât de elegant, amuzant și romantic”. În 2009, Lisa s-a mutat în Connecticut, iar cuplul s-a căsătorit.

Lisa a spus că a fost ușor să observe că ceva la soțul ei se schimba, dar a fost greu să se împace cu noua lor realitate.

La început își uita tot timpul cheile, apoi portofelul lui. Apoi a început să uite cuvintele și ce însemnau acestea. Uneori, se chinuia să formuleze propoziții. Ea își tot spunea că din cauza vârstei.

„A fost micul meu secret, dar prietenii și membrii familiei au început să fobserve și mi-am dat seama că este ceva real. Oamenii care nu-l mai văzuseră de ceva vreme au observat imediat că ceva nu era în regulă”, spune ea.

Peter a fost diagnosticat cu boala Alzheimer, pe 30 aprilie 2018

După teste, Peter a fost diagnosticat cu boala Alzheimer, pe 30 aprilie 2018.

Boala a preluat rapid viața cuplului. Amintirile pe care credeau că le vor păstra o viață întreagă au dispărut rapid pentru Peter. Una dintre acele amintiri este și căsătoria lor.

Prima dată când a uitat cine era soția sa se aflau într-o excursie în Rhode Island, când pur și simplu a început să se poarte cu Lisa ca și cum ar fi văzut-o pentru prima dată.

În timp ce Peter și Lisa se uitau la televizor, Peter a cerut-o de soție

Pe 12 decembrie 2020, în timp ce Peter și Lisa se uitau la televizor, Peter a cerut-o de soție. „A fost atât de emoționant pentru mine. S-a îndrăgostit de mine de două ori. Mă simt onorată. Mă simt ca o prințesă, precum Cenușăreasa. Sunt cea mai norocoasă femeie din lume”, a spus Lisa.

După ce a trimis copiilor ei un clip cu momentele de după propunere, aceștia i-au încurajat să se căsătorească încă o dată. În ciuda unor ezitări, Lisa a fost de acord.

Pe 26 aprilie, Peter și Lisa s-au regăsit la altar

Pe 26 aprilie, Peter și Lisa s-au regăsit la altar. Cu ajutorul unui specialist neurolog, care a oficiat și ceremonia, cei doi ți-au rostit din nou jurămintele. „A fost atât de fericit. În timpul jurămintelor, mi-a spus doar „Lisa, te iubesc”. Doar de asta aveam nevoie”, a spus ea.

Lisa știa că în orice moment al ceremoniei soțul ei ar putea uita din nou cine este. Dar asta era cea mai mică dintre grijile ei. „Sunt persoana lui preferată. Nu am nevoie de o etichetă, ca cea de soție. Inimile noastre sunt conectate. Tot ce-mi trebuie este ca el să se simtă în siguranță”.

Acum Lisa încearcă să ajute și alte persoane care au în îngrijire bolnavi de Alzheimer și se concentrează pe Peter. Pe măsură ce boala progresează, provoacă halucinații, paranoia și pierderea extremă a memoriei. Lisa a spus: „Vom fi împreună până la final. Nimic nu ne poate despărți”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS