22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO monedă de cinci lire sterline va marca aniversarea a 95 de ani ai reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii

O monedă de cinci lire sterline va marca aniversarea a 95 de ani ai reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii

Regina Elizabeth a II-a va împlini 95 de ani pe 21 aprilie, iar Jubileul de Platină şi 70 de ani de domnie sunt marcați de emiterea unei monede speciale de cinci lire, scrie news.ro.

Monedele de cinci lire sterline sunt rezervate ocaziilor importante regale precum aceasta. 

Monograma regală „EIIR” este gravată pe ea, precum şi expresia „my heart and my devotion” („inima şi devotamentul meu”), referinţă la celebrul discurs de Crăciun din 1957 al suveranei, primul transmis la televizor.

Au fost emise și patru monede comemorative

Alte patru monede care omagiază evenimente importante din cultura britanică au fost puse în circulaţie. 

Două monede de două lire sterline marchează a 250 aniversare a naşterii lui Walter Scott şi 75 de ani de la moartea romancierului H.G. Wells („Războiul lumilor”, „Time Machine”). Celelate două monede, de 50 de penny, celebrează a 50-a reformă monetară britanică şi 75 de ani de la moartea inventatorului John Logie Baird, pionier al televiziunii. 

Elizabeth a II-a nu a anunţat festivităţile pentru aniversarea sa, dar vor fi sărbători timp de patru zile, din 2 până în 4 iunie 2022, pentru a marca Jubileul de Platină şi 70 de ani de domnie. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS