7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCum decorăm de Sărbători un spațiu mic

Cum decorăm de Sărbători un spațiu mic


Lipsa spațiului este una din cele mai mari provocări în amenajare, mai ales când decorezi pentru Crăciun. Avem nevoie de locuințe funcționale, dar care să ne placă și în care să ne simțim bine. Le putem avea pe amândouă inclusiv într-un spațiu mic sau foarte mic, urmând una sau mai multe din recomandările jysk.ro.

Estetic și funcțional în același timp

Ai prea putin spațiu ca să il ocupi cu decorațiuni, mai ales într-o perioada în care îți este casa plină de prieteni sau rude. De aceea, optează pentru decorațiuni cu rol funcțional, care să înlocuiască temporar ori să schimbe aspectul pieselor de decor. Fețele de pernă, covorașele, sursele de lumină cu motive de Crăciun sunt utile și nu ocupa alt spațiu decât cel care le este alocat de obicei.

Decorațiuni într-o singură culoare sau formă

Utilizarea unei singure culori în decorul interior creează continuitate și impresia unui loc mai mare, prin dispariția contrastelor care fracturează spațiul. Ca să eviți monotonia, folosește mai multe nuanțe ale aceleiași culori. Alege decorațiuni în tonuri mai deschise și metalizate, pentru un look aerisit si luminos. De exemplu, instalează decorațiuni argintii într-o cameră în tonuri de gri și auriu sau alamă într-un decor bej sau alb. Decorațiunile din gama Crăciunul strălucitor sunt ceea ce îți trebuie în acest sens.

O logica similară urmezi și când folosești un singur tipar sau formă în amenajarea ta de Crăciun. Decorează cu brăduți de Crăciun și conuri sau folosește numai decorațiuni în formă de stea prin casă, pentru a păstra unitatea, echilibrul și continuitatea spațiului chiar dacă treci dintr-o încăpere în alta.

Joacă-te cu lumina

Folosește la maximum instalațiile luminoase, lumânările și felinarele: este momentul lor și suplinesc lipsa luminii naturale. Le poți suspenda de tavan ori pe pereți, umple vase din sticlă cu ele, imbrăca o piesa de mobilier.

Urmărește ca, prin modul în care amplasezi sursele de lumină în încăpere, să creezi un triunghi. Indiferent de sursa folosită, lumina va amplifica senzatia de spațiu și va genera o atmosferă plăcuta, intimă.

Înlocuiește decorațiunile mari cu miniaturi

Renunță la figurinele și globurile foarte mari, disproporționate în raport cu dimensiunea redusă a camerei. Optează pentru miniaturi, iar contrastul va funcționa în favoarea spațiului în care locuiești. Recreezi prin aceste miniaturi o lume magică, în care prind viață poveștile, pentru un Crăciun de poveste alături de cei dragi.

Decorațiuni suspendate

Lasă pardoseala liberă și orientează-te către decorațiunile suspendate. Vei avea loc pentru lucrurile importante: să te așezi cu prietenii la o cană de ciocolată caldă, într-un spațiu care nu va părea aglomerat.

Poți instala decorațiuni deasupra ușilor sau ferestrelor, le poți agăța de corpurile de iluminat, de tavan ori în colțurile necirculate ale încăperilor.

În aceeși idee, agață globurile și decorațiunile în brad cu fire de gută, șnururi ori sfoară subțiri, lăsând bucle de 10-12 centimetri lungime. Decorațiunile tale vor părea că plutesc. Creezi astfel atmosfera specifică Sărbătorilor de iarnă fără ca decorațiunile să-ți fure din spațiu ori să îl aglomereze.   

Alternative la bradul de Crăciun

Tuturor ne plac brazii de Crăciun și nu ne putem închipui Sărbătorile de iarnă fără ei. Când spațiul redus îți ridică probleme, o alternativă la bradul clasic de Crăciun devine singura variantă.

Pomul de Crăciun poate fi reprezentat de o instalație simplă de iluminat, cu lungimea de circa 3 metri, din care imaginezi pe perete un brad. Instalația poate fi utilizată singură sau în combinație cu ornamente ușoare ori ghirlande. Un altă idee este să reconstitui forma bradului din ornamente sau globuri prinse direct pe perete, în locul instalației.

Poți înlocui bradul de Crăciun și cu o replică mai mică ori cu un grup de decorațiuni în aceeași formă, care să devină punctul focal al amenajării tale de sărbătoare.

Mai puțin înseamnă mai mult

Acest sfat se referă atât la numărul decorațiunilor pe care le folosești, cât și la stilul lor. 

Obții același efect prin folosirea obiectelor de decor schematice, minimaliste, prin care privirea și lumina pot trece fără piedici. Optează pentru decorațiuni în linii clare, simple, în culori neutre ori desaturate și care nu intră în contrast puternic cu decorul din jur.  

Mai ales, adu-ți aminte că mai puțin înseamnă mai mult și nu decora în exces. Până la urmă, Crăciunul nu se regăsește în numărul accesoriilor de sezon din casă, ci în bucuria de a dărui și de a fi alături de cei dragi.   

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS