19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCasa si gradinaCum să-ţi produci singur răsadul de petunii

Cum să-ţi produci singur răsadul de petunii


Răsadurile de petunii nu sunt greu de produs. Trebuie să urmaţi câţiva paşi şi peste câteva săptămâni vă veţi bucura de primele flori.

Petuniile se plantează de obicei în lunile aprilie şi mai. Pentru a obţine plante înflorite devreme vom semăna pe la jumatatea lunii februarie, în ghivece. Folosim un amestec de pământ de frunze şi nisip. Seminţele de Petunii îşi păstreaza facultatea germinativă 4 ani, deci le puteţi folosi cu succes de la un an la altul.

Semănatul petuniilor

Petunii

Pentru început pregătiţi patul germinativ. Substratul în care seminţele germinează şi plăntuţele se dezvoltă bine în prima lor fază de viaţă este format dintr-un amestec de turbă şi nisip. Seminţele sunt mici, iar tendinţa este să puneţi multe. Nimic mai greşit pentru că se vor sufoca. Norma de semănat este de 4-6 g/mp. După ce aţi întins seminţele cât mai uniform, nu le acoperiţi cu pământ, pentru că ele germineaza la lumină.

Petunii

Apasaţi-le uşor cu degetul pentru a face contact mai bine cu substratul. Apoi udati, folositi un jet foarte fin, pentru că altfel riscaţi să formaşi nişte mici cratele în lădiţe. Pentru menţinerea unei umidităţi constante puteţi acoperi recipientul cu folie de plastic, dar aveţi grijă să aerisiţi constant. Temperatura optimă pentru germinaţia seminţelor este 18–20 grade. Planta răsar după o săptămână- două de la semanat.

Răsădirea petuniilor

Următoarea etapă foarte importantă pentru răsadurile de petunie este răsădirea(repicarea) în lădiţe. Operatiunea se face după alte două săptămâni după ce au răsărit. Este necesară o a doua repicare când răasadurile au crescut suficient şi au început să se stânjenească unele pe altele. După alte 3–4 săptămâni se plantează în plăci alveolare sau ghivece mici, cu diametrul de 6–8 cm. Când planta are 3-4 frunzuliţe adevarate vârful de creştere se îndepărteaza ca petunia să se ramifice. În caz contrar, dacă nu ciupţi răsadirule, vor creşte lungi.

Plantarea petuniilor

Petunii

Plantarea răsadurilor în gradină se face în luna mai. Distanţele de plantare sunt de 25-30 centimetri între flori. Este recomandat să se folosească un îngraşământ lichid special pentru petunii. Acesta asigură o creştere sănătoasă şi intensă a plantelor. De asemenea, ajută la o înflorire lungă şi bogată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS