12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinIsrael a bombardat un depozit de arme din Irak

Israel a bombardat un depozit de arme din Irak

Israel a efectuat o lovitură aeriană asupra unui depozit de arme în Irak, despre care oficialii au declarat că a fost folosit de Iran pentru a muta armele în Siria. Un atac ar putea destabiliza Irakul și ar putea împinge Irak-ul mai adânc în conflictul dintre Statele Unite și Iran, informează The New York Times.

Atacul, care se crede a fi primul bombardament israelian în Irak, în aproape patru decenii, reprezintă o extindere a campaniei militare pe care Israel a desfășurat-o împotriva țintelor iraniene din Siria.

Atacul israelian de luna trecută a fost unul dintre mai multe atacuri recente asupra instalațiilor de depozitare a armelor controlate de armata irakiană care are legături cu Iranul.

„Guvernul irakian, în special agențiile sale de securitate și forțele armate, vor lua toate măsurile necesare pentru a proteja Irakul și oamenii săi și pentru a descuraja orice încercare de destabilizare”, a spus consilierul pentru securitate națională irakian, Falih al-Fayadh

El a spus că guvernul încă a stabilit cine a fost în spatele atacurilor. Un înalt oficial de informații din Orientul Mijlociu a declarat că Israelul a bombardat o bază la nord de Bagdad, pe 19 iulie.

Atacuri repetate ale aeronavelor americane și israeliene

Doi înalți oficiali americani au spus că Israelul a efectuat mai multe greve în ultimele zile asupra depozitelor de muniții pentru grupuri susținute de Iran în Irak.

Într-o declarație de miercuri, Jamal Jaafar Al-Ibrahim, șeful adjunct al milițiilor irakiene cunoscute sub numele de Forțe de Mobilizare Populare, a acuzat „aeronave americane și israeliene” că a efectuat „atacuri repetate” asupra sediului local al grupurilor.

Armata israeliană a refuzat să comenteze atacurile, dar premierul Benjamin Netanyahu, întrebat despre ei într-o vizită la Kiev, Ucraina, luni, a declarat „Iranul nu are imunitate nicăieri”.

Liderul Hashd al-Shaabi, Faleh al-Fayyadh, a revenit joi asupra acuzaţiilor adjunctului său, precizând că anchetele sunt în curs. El afirmă că „investigaţiile preliminare” au arătat că aceste explozii „au fost planificate de o parte străină”, însă ancheta va continua „pentru a determina cu exactitate părţile responsabile, pentru a lua măsurile adecvate”. 

Aurelian Marian Soare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS