10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCercetătorii vor să creeze maimuța-om

Cercetătorii vor să creeze maimuța-om

Într-o mișcare controversată, cercetătorii din SUA și China au creat embrioni hibrizi, parțial din maimuță și parțial umani, scopul fiind acela de a crea o specie mixtă care are celule umane astfel încât animalul să poată fi folosit ca sursă de organe pentru transplant, scrie Technology Review.

Potrivit cotidianului citat, biologul de origine spaniolă Juan Carlos Izpisúa Belmonte, care lucrează la laboratorul Salk Institute din California, a colaborat cu cercetătorii din China la acest proiect. 

Ideea din spatele proiectului este acea de a crea animale care posedă organe, cum ar fi rinichi sau ficat, care să fie compusă exclusiv din celule umane, astfel încât să poată fi utilizate pentru transplant.

Tehnica care stă la baza experimentului constă în injectarea celulelor stem ale embrionului uman într-un embrion de câteva zile dintr-o altă specie animală, în speranța că celule umane se vor dezvolta odată cu acesta din urmă.

Pentru că maimuțele sunt mult mai apropiate de om din punct de vedere genetic, șansele ca noul experiment să fie un succes sunt mult mai mari. Proiectul este unul extrem de controversat din punct de vedere etic. În SUA, Institutul Național de Sănătate spune clar că fondurile federale nu pot fi utilizate în proiectele care au ca scop crearea unor embironi hibrizi. 

Până acum, nu s-a născut nicio creatură care să fie jumătate om, jumătate maimuță. Embrionilor li se permite să se dezvolte vreme de o săptămână sau două, pentru a fi studiate în laborator.

Raluca-Maria Nedelea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS