Acasă Magazin Panoul fotovoltaic care generează electricitate şi apă în acelaşi timp

Panoul fotovoltaic care generează electricitate şi apă în acelaşi timp

-

Dezvoltat în Arabia Saudită, noul tip de panou fotovoltaic este relativ ieftin de produs şi poate în deplini un dublu rol: cel de a furniza energie electrică pentru locuinţe şi apă potabilă, purificată din apă de mare sau altă sursă de apă nepotabilă, informează go4it.ro

Echipa de cercetători ai Universităţii King Abdullah de Ştiinţă şi Tehnologie nu a pus prea mult accent pe partea de generare a electricităţii. Celulele fotovoltaice selectate sunt de tip convenţional, cu aproximativ 10% eficienţă de conversie a energiei solare. Însă sub acestea se află un dispozitiv capabil să folosească restul de 90% energie termică reziduală pentru a purifica, prin procedeul de distilare, apa nepotabilă obţinută din surse aflate în apropiere.

Apă încălzită și evaporată cu ajutorul soarelui, prin sistem fotovoltaic

Apa furnizată este încălzită şi evaporată cu ajutorul căldurii soarelui, iar apoi condensată folosind apa relativ rece abia intrată în circuit. Secretul constă în materialele folosite şi organizarea pe mai multe straturi. Astfel, stratul de evaporare aflat cel mai aproape de panoul fotovoltaic, încălzit de soare, este separat de stratul de condensare unde este colectată apa purificată folosind o membrană etanşă. Condensarea vaporilor de apă se face într-o membrană poroasă răcită cu apă nou intrată în circuit. Prin urmare apa purificată este apoi drenată într-un rezervor de colectare.

Schema panoului fotovoltaic

Pentru a mări cantitatea de apă filtrată pot fi suprapuse până la trei camere de distilare, sistemul permiţând reciclarea căldurii rămase de la straturile superioare.

Potrivit echipei de cercetători, apa astfel obţinută este perfect potabilă, nivelurile de contaminare cu plumb, cupru, sodiu, calciu şi magneziu fiind mult sub limitele stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

În funcţie de necesităţi, sistemul poate fi optimizat prin alegerea unor celule fotovoltaice mai eficiente, sau optimizat pentru obţinerea de apă potabilă la costuri cât mai reduse, pompând apa nepotabilă disponibilă în imediata vecinătate.

Autor: Aurelian Marian Soare

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscop

Berbec Este o zi în care latura financiară a vieţii cotidiene vă interesează cel mai mult. Veniturile din munca desfăşurată sunt fluctuante,...

Bancul zilei

Căutând să depisteze cauzele nevrozei de care suferea copilul Bulă, medicul îl întreabă: În timpul vacanţei, tatăl tău s-a...

Gorjul redevine roșu

Liberalii nu numai că au pierdut alegerile în Gorj, dar au rămas și fără localitățile conduse de primari liberali. PSD Gorj a reușit să câștige alegerile în şase din cele nouă orașe. Liberalii au pierdut alegerile inclusiv în municipiul Motru, condus de penelistul Gigel Jianu.