24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinO insulă din Grecia caută locuitori

O insulă din Grecia caută locuitori

O insulă din Grecia caută locuitori şi intenţionează să ofere 450 de lire (500 de euro) pe lună celor care vor să se stabilească aici. Oferta este mai generoasă decât atât: cei care se vor stabili pe Antikythera, vor primi şi locuri pentru casă sau pentru dezvoltarea unei afaceri.
Antikythera, o insulă grecească însorită și scăldată de ape azurii, situată între Creta și Kythira, 45 de minute de zbor de Atena.

Sponzorizare pe 3 ani

Mitropolitul de Kythera și Monemvasia împreună cu autoritățile de pe insula Antikythera speră să aducă viața înapoi pe frumoasa insulă grecească. Acum pe insulă sunt în jur de 24 de oameni, iar vara sunt în jur de 40. Cândva pe insulă trăiau 800 de persoane.
Banii vin de la Biserica Ortodoxă din Grecia, ca o sponzorizare, pentru o perioadă de trei ani.
Mitropolitul și autoritățile locale spun că ar prefera familii tinere cu câte 3 copii.

Pe lângă terenul oferit gratis și mâncare, consiliul local promite și joburi viitorilor localnici – ca pescari, fermieri, constructori sau brutari.
Localnicii au promis că-i vor găzdui gratis pe cei care vor să viziteze zona.

Minusurile insulei

Potrivit Greek Reporter, de când a fost prezentată oferta doar 15 familii s-au arătat dornice să se mute. Între timp, anunțul autorităților locale a ajuns și în presa internațională.

Insula are electricitate, internet, telefonie, singura avertizare majoră fiind legată de vremea imprevizibilă pe timp de furtună, relatează The Sun.

Există totuși și dezavantaje. Turismul, o industrie majoră în Grecia nu ajută prea mult Antikythera, cum se întâmplă în Santorini sau Mykonos. Plajele sunt frumoase, dar inaccesibile pe Antikythera. Feriboturile sunt la mila vântului înșelător și pot îi lăsa baltă pe turiști. Pe insulă nu sunt taxiuri, supermarketuri sau benzinării.

Cei care ar dori să se mute sunt descurajați și de sistemul birocratic. Avizul de construcție al unei case sau al unui drum public durează ani iar pregătirile pentru a-i acomoda pe insulă pe cei dornici să locuiască aici sunt și ele lungi pentru că necesită aprobări.

Antikythera este renumită pentru o mașină antică, de bronz, descoperită aici de scafandri în 1900. Cunoscută de arheologi drept “Mașina Antikythera”, aceasta este de fapt un calculator antic folosit pentru a prezice pozițiile astronomice, precum și eclipsele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS