Gastronomia turcească lasă pe multe lume cu gânduri de reîntoarcere în țara de pe două continente. Însă cum ar fi să își poți prepara un deliciu la tine acasă?

Imam Baialdî sau rețeta de vinete care te va face să de duci în Turcia în fiecare an!

Ingrediente: 

• 1,5 kg vinete coapte şi lungi

Umplutură:

• 2 cepe

• 2 morcovi

• 1 pătrunjel

• 1 ţelină

• 2 ardei graşi

• 3 linguri varză tocată

• 3 căpăţâni usturoi

Sos:

• 1 kg roşii

• 200 ml ulei măsline

• piper, sare

• 1 ardeiaş iute

Mod de preparare:

• Vinetele se spală se scot din coadă şi se crestează, dar numai de patru ori, şi nu aşa adânc, cât să se ţină un pic vânăta de miez

• Se opăresc iute, se presară cu sare şi se pun între funduri de lemn, presate, să-şi lase zeama amăruie

• Se toacă toată umplutura şi se căleşte în 100 ml ulei de măsline, că aşa e Levantul, la noi scump, la ei gustos

• Usturoiul nu se căleşte, să rămână viu până-n vânătă şi acolo să moară, dar se taie-n două căţeii, să sufere un pic

• Vinetele se pun în tavă şi se îndeasă-n crestături cu prăjeala asta, cu căţeii de usturoi, cu ceva sare şi piper

• Roşiile se curăţă de pieliţă şi se dau prin sită

• Se toarnă untdelemnul rămas, bulion de roşii, ardeiul iute tocat

• Se pune tava la cuptor, acoperită, să se coacă înăbuşit o jumătate de oră, apoi se lasă să scadă pe marginea plitei, să se îndese toate bunele în ceva şi mai bun

Beatrice Spătaru
Este ceea ce a ascultat, a văzut, a simţit şi a gândit, fascinată în aceeaşi măsură de culoare, sunet şi cuvânt. E fericită că are puterea să aprecieze frumosul oriunde s-ar ascunde acesta. Gazeta de Sud este pentru ea o echipă fantastică ce o impulsionează să vină cu idei frumoase şi creative.