Un grup de 25 de ONG-uri acuză statul român de complicitate la traficul de persoane și solicită Comisiei Europene ”să facă România responsabilă pentru obligațiile care îi revin în temeiul convențiilor internaționale împotriva crimei organizate și a traficului de persoane”, după ce, pe 12 februarie 2019, după aproximativ 9 ani de judecată, Tribunalul din Harghita a achitat 26 de persoane care ar fi condus o rețea de trafic cu minori, potrivit hotnews. În acest dosar, 1087 de copii au fost identificați ca fiind exploatați în afara României. Activiștii subliniază, în acest context, că ”criminalitatea organizată câștigă intrucât sistemul de justiție din România permite ca o rețea de traficanți de persoane să scape”.

 

ONG-urile, care luptă împotriva corupției și crimei organizate, subliniază că rețeaua a fost etichetată de Europol ca „unul dintre cele mai mari inele de trafic de persoane din Europa”, iar România a achitat membrii reței.
Astfel, într-o petiție transmisă Comisiei Europene, Parlamentului European, Parlamentului Britanic, Consiliului Europei, OSCE, Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului , Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate, raportorilor speciali ONU, Vaticanului, Interpolului și Europolului, ONG-urile îndeamnă Comisia Europeană să facă România responsabiliă pentru obligațiile care îi revin în temeiul Acordului de aderare la UE care prevede ”elaborarea și punerea în aplicare a unei strategii multianuale coerente împotriva criminalității, inclusiv măsuri concrete de reducere a statutului de țară de origine, tranzit și destinație pentru victimele traficului de persoane și furnizara anuală de statistici fiabile cu privire la modul în care este controlat acest fenomen criminal.”

 

”Situația actuală a traficului de persoane și a crimei organizate în România amenință cetățenii și drepturile fundamentale ale acestora. Zeci de mii de români sunt torturați și exploatați în întreaga lume cu complicitatea autorităților române. Sistemul de justiție penală înființat pentru a lupta împotriva rețelelor transnaționale de crimă organizată pare să fie pe punctul de a se prăbuși în România.
În data de 12 februarie 2019 – după aproximativ 9 ani de judecată, cu 53 de ședințe de judecată în care nu a fost audiată niciuna dintre părțile implicate în proces, deoarece instanța a amânat 52 dintre ele și într-una decis să modifice măsurile dispuse împotriva infractorilor de la arest la control judiciar pentru doar 60 de zile – instanța a decis să achite cei 26 de infractori (care au condus rețeaua) care au fost urmăriți penal în România și să ridice măsura sechestrului asiguratoriu aplicabil bunurilor lor. Procurorul poate ataca hotărârea judecătorească în termen de 10 zile (înainte de 22 februarie 2019).
Acest caz a fost primul caz ce a implicat o echipă comună de anchetă UE privind traficul de persoane împotriva uneia dintre cele mai violente rețele criminale europene care a acționat în multe țări ale UE, și etichetată de Europol drept „unul dintre cele mai mari inele de trafic de persoane din Europa”. Acesta echipa a fost finanțată de Comisia Europeană și guvernele naționale cu multe milioane de euro. Ancheta a condus la o modificare a legislației UE și la adoptarea Directivei 36/2011. În cadrul anchetei transnaționale, 1087 de copii au fost identificați ca fiind exploatați în afara României. Autoritățile britanice au estimat că pentru fiecare copil exploatat profitul rețelei era de 160.000 lire sterline / an. Victimele identificate în Marea Britanie au fost exploatate timp de cel puțin 2 ani, cea mai cea mai mică victimă fiind în vârstă de doar câteva luni”, argumentează ONG-urile în petiție.

 

ONG-uri Lista semnatarilor:
ONG-uri din Romania
Centrul European pentru Educatie si Cercetare Juridica (ECLER)
Freedom House Romania (FHR)
Salvati Copiii Romania
Voices for Democracy and Justice (VeDem Just)
Funky Citizens
Syene Centre for Education
Platforma Romania 100
Societatea Timisoara
eLiberare
Centrul de Investigatii Media
Asociația Cultural-Socială Economică Christiana
Reaching Out Romania
Usa Deschisa
ONG-uri internationale
Specialist Policing (JIT Superintendent Bernie Gravett), UK
Cambridge Centre for Applied Research in Human Trafficking, UK
Dayik Consumer Awareness International, UK
Stimulus, UK
Wales Assembly of Women, UK
Associazione Donne Romene in Italia (ADRI), Italy
Associazione Ebano, Italy
Interaction, Republic of Moldova
Women’s Law Clinic, University of Ibadan, Nigeria
DEHAT, India
Knowledge Steez Eduhub, India
Legal Aawaz, India
Beatrice Spătaru
Este ceea ce a ascultat, a văzut, a simţit şi a gândit, fascinată în aceeaşi măsură de culoare, sunet şi cuvânt. E fericită că are puterea să aprecieze frumosul oriunde s-ar ascunde acesta. Gazeta de Sud este pentru ea o echipă fantastică ce o impulsionează să vină cu idei frumoase şi creative.