13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinReţeta zilei: Gyros grecesc cu pui şi tzatziki

Reţeta zilei: Gyros grecesc cu pui şi tzatziki

Astăzi vă propunem o reţetă care vă va duce cu gândul la tărâmurile greceşti şi la mâncarea delicioasă pe care o puteţi găsi acolo. Este sățios, rapid, gustos, cu un gust proaspăt și de neuitat. Una dintre cele mai indicate variante dintre meniurile de tip fast food.

Ingrediente: 900 g piept de pui, 65 ml ulei de măsline, 60 ml zeamă de lămâie, 3 linguri iaurt grecesc, 1 lingură oțet din vin roșu, 2 cepe roșii tăiate mărunt, 2 căței de usturoi, oregano, cimbru și coriandru, sare și piper.

Pentru servit: 6-8 lipii, sos tzatziki (aveţi reţeta mai jos), 2 roșii tăiate cubulețe, castraveți tăiați mărunt, frunze de salată, 1 ceapă roșie mică tăiată mărunt, brânză feta, pătrunjel, măsline

Mod de preparare: Într-un bol mediu se amestecă uleiul de măsline, zeama de lămâie, iaurtul, oțetul de vin, ceapa roșie, condimentele (după gust). Într-o pungă care se poate închide etanș se toarnă amestecul rezultat și se bagă puiul la marinat. Se lasă la marinat 2-3 ore. Puiul îl poți prepara cum dorești: în tigaie, pe grătar sau în cuptor.
Când este gata, transferă-l pe o farfurie, unge-l un pic cu ulei de măsline și lasă-la acoperit 10 minute. Taie-l fâșii. Acum se fac porțiile, pe rând. În mijlocul lipiei se pune un strat de pui, salată, roșii, castraveți, măsline, ceapă roșie, feta, pătrunjel și sos tzatziki. Împachetează bine să nu se împrăștie conținutul. Se servește cald, imediat.
Rețeta este pentru 6-8 porții.

Sos tzatziki:

Ingrediente: 8-10 castraveţi, 1 kg iaurt gros, 2-3 linguri ulei de măsline, 6 căţei de usturoi, sare, 1 legatura mărar, 200 g măsline. (Se poate face si cu o cantitate mai mică de ingrediente)

Mod de preparare: Castraveţii se spală, se curăţă de coajă şi se toacă marunt sau se dau prin răzătoarea mare şi se scurg bine de zeamă pentru a nu se strica compoziţia în care se vor pune. Usturoiul se curăţă, se zdrobeşte şi se pune deasupra castraveţilor şi se lasă la frigider 5 minute pentru a se îmbina aromele.
Separat, într-un bol de plastic, se amestecă iaurtul cu sarea şi cu uleiul de măsline până capătă consistenţa unei maioneze. Important este ca iaurtul să fie destul de consistent ca salata să nu fie moale. După ce s-a făcut crema de iaurt se toarnă puţin câte puţin peste castraveţi şi se amestecă foarte încet. Trebuie să evitaţi să le mixaţi sau să le zdrobiţi.

Sursa: retete.unica.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS