19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTurnul din Pisa nu mai e la fel de înclinat

Turnul din Pisa nu mai e la fel de înclinat

Celebrul Turn din Pisa, Italia, a încetat uşor să se mai încline şi chiar s-a redresat puţin, graţie lucrărilor de inginerie demarate pentru a salva acest monument medieval, devenit o atracţie turistică majoră din centrul Italiei, au anunţat miercuri experţii citaţi de AFP.
Grupul de supraveghere a turnului, înfiinţat pentru a monitoriza evoluţia lucrărilor de restaurare, a anunţat într-un comunicat că după 17 ani de observaţie, “Turnul din Pisa este stabil şi înclinarea sa a scăzut uşor”.
Potrivit Nunziante Squeglia, profesor de inginerie la Universitatea din Pisa, citat de mass-media italiene, monumentul de 58 de metri înălţime s-a redresat cu 4 centimetri.
Grupul de supraveghere a demarat lucrări de anvergură, desfăşurate între 1993 şi 2001, sub conducerea lui Michele Jamiolkowski, un inginer polonez naturalizat italian, pentru a salva turnul ce risca să se prăbuşească.
Accesul publicului în turn a fost închis pe durata lucrărilor care au costat peste 28 de milioane de euro.
Construcţia sa a debutat în august 1173 şi a început să se încline imediat după terminarea etajelor superioare, înclinându-se şi mai mult după încheierea totală a lucrărilor în 1372.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS