24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCea mai bună reţetă de varză murată

Cea mai bună reţetă de varză murată

Sezonul murăturilor se încheie odată cu punerea la murat a verzei. Cea mai bună perioadă pentru pusul la murat este imediat după căderea primei brume sau la sfârşitul lunii octombrie.

INGREDIENTE

  •  20 de verze cu frunză subțire
  •  8 legături de cimbru uscat
  •  15 crenguțe de mărar uscat
  •  1-2 mâini pline de piper boabe
  •  1, 5 kg sare
  1. Spală verzele pe rând, scobește-le de cotor și acolo toarnă puțină sare.
  2. Adaugă pe fundul butoiului/butoaielor o parte din condimente. Apoi îndeasă bine, fiecare varză, pe rând, cât mai înghesuit posibil. Printre căpățâni, presară condimentele. Se face moarea din apă cu sare, la fiecare litru de apă se pune o lingură de sare mare. Se amestecă până la dizolvarea sării şi apoi se toarnă peste varză.
  3. Dacă mai rămân veze, le pui după câteva zile când se vor mai lăsa cele aflate în butoi. Închide butoiul, pune ceva greu deasupra (pentru ca verzele să fie complet scufundate în saramura care se va forma) și deschide-l în 2-3 zile. Verzele dinăuntru se vor mai lăsa, și tu mai poți adăuga ce nu a încăput inițial.
  4. Când vezi că începe să se formeze spumă la suprafață, e semn clar că fermentarea a început. Acum începe pritocirea (suflarea aerului înăuntru, cu ajutorul unui furtun), care trebuie făcută o dată la 3 zile, până la 3 săptămâni.
  5. După circa 1 lună, varza se acrește.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS