21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBeneficiile tarhonului

Beneficiile tarhonului

Tarhonul, o plantă aromatică, folosită ocazional de români pentru a da gust mâncărurilor, are multiple proprietăţi terapeutice. Descoperită în nordul îndepărtat al Asiei, planta s-a răspândit destul de repede în ţări din India, America de Nord şi în Mexic. În Europa, francezii şi grecii au adoptat tarhonul fără rezerve. În ţara noastră, iarba aromată, cu gust pătrunzător, uşor amărui, se adaugă în preparate culinare tradiţionale: ciorba şi iahnia de fasole, mâncarea de spanac, ciorba şi drobul de miel, salatele de legume cu ouă şi cu fructe de mare. În acelaşi timp, orice friptură: de porc, de vânat, de pasăre sau de oaie condimentată cu tarhon este mai gustoasă şi mai sănătoasă.
În cantităţi moderate, tarhonul se foloseşte proaspăt, uscat sau conservat în oţet. Pentru a-şi păstra aroma şi substanţele nutritive (în special vitaminele B1 şi C, eficiente într-o varietate de boli – de la hipovitaminoze, tulburări de digestie, anorexie, diabet zaharat şi până la dietele restrictive), tarhonul se adaugă în mâncare când aceasta este gata. De asemenea, profitaţi de beneficiile tarhonului folosind ceaiul, tinctura şi uleiul esenţial de tarhon.
Există multe persoane care nu au liber de la medicul lor să consume alimente sărate, din cauza unor afecţiuni de care suferă. Tarhonul este una dintre plantele care poate fi folosită pentru cei care nu au voie să mănânce sărat. Această plantă posedă un gust asemănător cu anasonul, uşor amărui, aşa că are capacitatea de a da un gust aparte mâncărurilor. El poate fi utilizat cu încredere de cardiaci şi de persoanele care au tensiune oscilantă, aproape zilnic.
Nutriţioniştii spun că este recomandat ca frunzele de tarhon să fie consumate proaspete, în stare crudă, deoarece acesta se poate recolta şi se găseşte în pieţe până toamna târziu. Iarna, tarhonul se poate păstra uscat şi mărunţit, însă aveţi şi varianta de a-l pune în oţet, deoarece astfel el îşi păstrează aroma, iar zeama scursă se poate folosi pentru salate.

Infuzie cu tarhon

Tarhonul se poate consuma sub formă de infuzie. În acest sens, este bine să fierbeţi apa, apoi să adăugaţi o linguriţă de tarhon la o cană de 250 de mililitri de apă. Cana se va acoperi şi apoi se va lăsa pentru 10 minute, după care se bea. Specialiştii recomandă consumarea a cel puţin o cană cu ceai de tarhon în fiecare zi.
Tarhonul reprezintă un digestiv puternic şi poate să ajute la asimilarea substanţelor nutritive. El se recomandă persoanelor care sunt la regim fără sare şi conţine la 100 de grame: 295 kcal, grăsimi – circa 7.2 grame, carbohidraţi: 5.2 grame, proteine: 22.8 grame.
Tarhonul conţine vitamine precum retinol, piridoxină, riboflavină și acid ascorbic, dar şi minerale ca fierul, zincul şi potasiul. El poate fi folosit contra durerilor de dinţi sau a tensiunii mari, alină crampele stomacale, este bun pentru indigestie şi sughiț, precum şi pentru cei care suferă de tensiune arterială mare.

Tarhonul este util la producerea bilei de către ficat şi poate ajuta digestia organismului

Această plantă oferă un bun suport pentru absorbţia gazelor şi poate ameliora durerile de dinţi până ajungeţi la medic. Printre efectele benefice se numără şi faptul că tarhonul vă poate ajuta să vă relaxaţi şi să luptaţi contra oboselii. El este folositor la producerea bilei de către ficat, ceea ce ajută digestia şi măreşte viteza cu care se elimină toxinele din organism.
Studiile realizate în SUA, la departamentul de nutriţie din cadrul Univeristăţii din Ohio arată faptul că tarhonul este un aliat în lupta anticancer. În acest sens, dacă doriţi să îl folosiţi, va trebui să îl daţi prin maşina de tocat sau puneţi la blender trei pumni cu tarhon proaspăt.
Stoarceţi bine planta printr-un tifon şi beţi imediat sucul obţinut, dimineaţa, pe stomacul gol. Trebuie spus că sucul poate fi conservat pentru 12 ore la frigider, dar intervalele de timp care depăşesc această perioadă pot să facă în aşa fel încât planta să nu mai aibă efectul scontat.
Este bine să manifestaţi atenție pentru a avea rezultate bune, aşa că această cură va trebui să ţină minimum 30 de zile, însă trebuie să fie realizată sub îndrumarea unui medic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS