„Maestrul şi Margareta“, romanul ars şi rescris din memorie

Autori


 

În timpul regimului dictatorial al lui Stalin, romanul scris de Mihail Afanasievici Bulgakov a fost interzis şi distrus. Scriitorul de origine ucraineană l-a rescris, apoi, din minte, romanul devenind unul dintre cele mai bune din literatura universală.

Scriitorul de origine ucraineană a început să lucreze la roman în anul 1930, l-a terminat de scris zece ani mai târziu, cu puţin înainte să moară, dar abia după alţi 26 de ani, opera avea să fie publicată. În spatele acestei simple cronologii se întinde însă o istorie a cărţii bogată în întâmplări inspirate din viaţa scriitorului. Când Bulgakov începe să lucreze la „Maestrul şi Margareta“, în 1930, îşi numeşte cartea „Romanul despre diavol“, dar, pe parcursul anilor, îi schimbă de mai multe ori denumirea, intitulând-o „Magicianul negru“ sau „Prinţul întunericului“.

Povestea de dragoste a dramaturgului cu cea de-a treia soţie a sa, Elena Sergheevna Şilovschi, muza pentru personajul Margareta din carte, anii tulburi trăiţi de acesta în regimul comunist al lui Stalin cu a lui lume coruptă, dar şi gravele lui probleme de sănătate sunt câteva dintre reperele personale ale lui Bulgakov regăsite în „unul dintre cele mai bune romane ruseşti ale secolului XX“, aşa cum publicaţia americană The New York Times l-a apreciat.

Romanul lui Bulgakov este compus din două părţi, în care se împletesc trei planuri. Povestea principală se petrece în Rusia anilor ’30 şi surprinde vizita diavolului, care ia chipul profesorului Woland, împreună cu grupul său de asistenţi, şi care folosesc magia neagră pentru a le face farse tuturor celor pe care îi întâlnesc. O întoarcere în timp, pe vremea când Yeshua Ha-Nazri, adică Iisus din Nazaret, era judecat de Pilat din Pont, este prezentată în cel de-al doilea plan. Deşi, aparent, cele două scene nu au o corespondenţă strânsă între ele – o conexiune între Pilat şi viaţa moscovită interbelică fiind greu de găsit -, acţiunea petrecută în al treilea plan, şi anume povestea de iubire dintre Maestru şi Margareta, face ca toate cele trei planuri să se întrepătrundă şi scenele să alterneze. De asemenea, el se foloseşte şi de o temă majoră din „Faust“ al lui Göethe, şi anume „pactul cu diavolul“, un pact în care, de regulă, trebuie să fie implicată şi o femeie – Margareta – în cazul romanului bulgakovian.


Despre numele Margareta al eroinei romanului s-au iscat, printre critici, câteva disensiuni. Istoricul Vladimir Bulat susţine că traducerea numelui Margareta, din Margarita, aşa cum este în originalul rusesc, este greşită. El spune că este corect ca numele eroinei să fie Margarita şi consideră că Bulgakov l-a ales în mod intenţionat, pentru că în rusă există ambele prenume. Altă explicaţie în acest sens este dată şi de faptul că, în capitolul al XXII-lea din roman, unul dintre personajele apropiate magicianului Woland, Koroviev, îi explică invitatei sale că există deja o tradiţie ca regina aleasă pentru balul Satanei să poarte numai şi numai numele Margarita. Koroviev precizează că eroina a fost aleasă dintre alte 121 de Margarite, câte existau în acel moment în Moscova.

Boala resimţită acut de Mihail Bulgakov în ultimii ani de viaţă este descrisă nu numai în însemnările acestuia, dar se prespune că este expusă, mai ales, în suferinţele unuia dintre personajele romanului său, Pilat din Pont. În acest sens, un grup de cercetători în neuroştiinţe de la Universitatea Brown, din Providence (SUA), a realizat un studiu intitulat „Simpatia pentru Pilat din Pont. Hemicrania în romanul «Maestrul şi Margareta» al lui Mihail Bulgakov“ în care se susţine că Bulgakov descrie amănunţit migrenele suferite de personajul Pilat din Pont plecând de la experienţele personale.

AdevărulComenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 18 februarie 2017

Actualitate

» Un bărbat băut bine s-a urcat la volan și a produs un accident în Craiovița Nouă
» Accident cu cinci victime la Podari
» Procesul lui Călin Popescu-Tăriceanu începe pe fond în 14 martie, conform ÎCCJ
» Fiscul a verificat doar 162 de contribuabili din mediul online
» Românii din Italia protestează mâine, împotriva corupției din România
» A început protestul ”Craiova citește Constituția”
» Mehedinți: O mașină de jandarmi a fost răsturnată într-un accident, la Severin
» Vicepreședintele American, Mike Pence: SUA rămân în mod ferm alături de Europa și NATO
» Zeci de părinți cu copiii lor protesteză în București, în Piața Victoriei
» Protest inedit, astăzi, în Piața Mihai Viteazu: ”Craiova citește Constituția”
» Vaccinul pneumococic ar putea fi obligatoriu pentru toți copiii
» Statul, deposedat în Timişoara de 967 de imobile în perioada 1996-2015

Dolj

» E vremea să scăpăm de gropile din asfalt!
» Întreruperi energie electrică de luni
» Doljean arestat pentru comiterea a cinci infracțiuni
» Doi minori și un un bărbat de 31 de ani, arestați pentru tâlhărie calificată

Gorj

» Caravana Docuart revine la Târgu Jiu cu filme de excepție
» Medicamentele aruncate în pădure, droguri de risc?
» Cupa „Sănătăţii“, găzduită la Rânca

Sport

» Fotbal / Alb-albaştrii au dezamăgit în derbiul cu Steaua
» Volei (m): Campioana SCM-U Craiova şi-a luat revanşă în faţa Ploieştiului
» Handbal (m): CS Universitatea Craiova a remizat cu CNOT Braşov
» CS Universitatea joacă acasă cu Braşov
» Încă o revanșă de luat
» Gorjenii, hotărâţi să învingă Chiajna
» Doar victoria contează

Sanatate

» O familie din Craiova, în luptă cu sistemul – Instanţa va decide dacă o tânără cu probleme medicale are dreptul la însoţitor
» O boală genetică rară pune în pericol viaţa unui copil
» Cancerul omoară copilării! (III) – Polixenia Stancu, singurul medic oncopediatru din Dolj

Educatie

» Școlile tehnice vor fi conduse după noi reguli

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Bancul zilei
» „Maestrul şi Margareta“, romanul ars şi rescris din memorie

Opinii

» PSD pregăteşte contraatacul la legile Justiţiei. Între timp, Frica se instalează în societate

Top