8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCărţile de colorat pentru adulţi au fost utilizate încă din 1930

Cărţile de colorat pentru adulţi au fost utilizate încă din 1930

 

Cărţile de colorat pentru adulţi au apărut în cafenelele şi în librăriile din întreaga lume, iar oamenii au început să le utilizeze frecvent. Deşi pentru unii este un hobby, de alte persoane este considerat doar un moft pueril. Însă cărţile de colorat pentru adulţi necesită o atenţie deosebită pentru detalii. Unii experţi susţin că acest tip de activitate ar putea ajuta la menţinerea şi îmbunătăţirea sănătăţii mintale.
Carl Jung, părintele psihologiei moderne, recomanda încă din 1930 coloratul. Deseori prescria acest tratament pacienţilor, ca o metodă de a-şi accesa subconştientul şi pentru autocunoaştere.
Unii terapeuţi încep să vorbească tot mai des despre cărţile de colorat pentru adulţi ca fiind un instrument terapeutic. De fapt, mulţi terapeuţi utilizează acest tip de terapie de mulţi ani. Termenul de „terapie prin artă“ este cunoscut de oameni, însă majoritatea nu ştiu la ce se referă.
Terapia prin artă este „un tip de terapie pentru îmbunătăţirea sănătăţii mintale, facilitată de terapeut prin artă şi procesul creativ. Rezultatul artistic reprezintă sentimentele acestora“ (conform Asociaţiei Americane pentru Terapie prin Artă).
Şi terapeuţii români susţin folosirea cărţilor de colorat. „Deşi activitatea de a colora nu este considerată de unii specialişti terapie prin artă, aceasta este terapeutică. Pe lângă distracţia pe care ţi-o poate oferi, această activitate poate ajuta atât psihic, cât şi fizic“, afirmă artterapeutul Veronica Pecheanu.
Potrivit acesteia, activitatea de a colora reduce stresul, prin urmare anxietatea şi bolile aferente anxietăţii, activează ambele emisfere cerebrale: cea stângă prin alegerea unei culori pentru o anumită formă, şi cea dreaptă pentru combinarea culorilor. De asemenea, folosirea unei cărţi de colorat pentru adulţi contribuie la ţinerea sub control a simptomelor demenţei prin distragerea atenţiei de la agresivitatea şi agitaţia date de aceasta, şi poate susţine chiar şi pacienţii cu Alzheimer, ţinându-i conectaţi la lumea reală.
„Cărţile de colorat pentru adulţi pot fi introduse şi în sesiunile de terapie, în special la pacienţii care au dificultăţi în a se concentra pe o anumită sarcină, dar pot fi folosite şi fără supraveghere medicală, deoarece aceste cărţi conţin, în mod obişnuit, forme repetitive, terapeutice, spre exemplu mandale care sunt folosite în terapie, meditaţie, pentru a aduce un echilibru mental, pace, linişte, pentru a stimula creativitatea şi pentru a ne relaxa după o zi lungă la birou“, mai spune artterapeutul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS