17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLacuri învăluite în legendă care pot fi vizitate toamna

Lacuri învăluite în legendă care pot fi vizitate toamna

Lacul Bled - Slovenia
Lacul Bled – Slovenia

Realitatea și ficțiunea își dau mâna în locuri turistice precum lacurile Titicaca, Loch Ness, Sanabria, Bled și Zirahuén, locuri care sunt recomandate drumeților în perioada de toamnă, scrie Agerpres.

Lacul Titicaca (Peru și Bolivia)

Situat în Anzii Centrali, Lacul Titicaca se întinde pe teritorii din Bolivia și Peru și este format din două corpuri de apă separate prin strâmtoarea Tiquina. Titicaca este cel mai înalt lac navigabil din lume și în el se varsă peste 25 de râuri. Există numeroase legende peruane despre formarea acestui lac. Una dintre cele mai răspândite vorbește despre ambiția oamenilor și neascultarea lor față de zei. Se spune că Lacul Titicaca era o vale fertilă locuită de oameni care trăiau fericiți și liniștiți, protejați de zeii munților, care le-au pus o singură condiție localnicilor: nimeni să nu urce în vârful munților, unde ardea Focul Sacru. Ani de-a rândul, oamenii din partea locului au trăit fericiți, până ce demonul i-a îndemnat să caute ce ascundeau munții înalți. Ei au căzut pradă tentației și au început escaladarea. La mijlocul drumului, zeii le-au pedepsit neascultarea și au trimis mii de pume pentru a-i devora. Inti, Zeul Soare, dezolat, a plâns timp de 40 de zile inundând valea. Legenda mai spune că atunci când Inti s-a oprit din plâns, numai un cuplu supraviețuia pe o plută, iar mii de pume s-au înecat și s-au transformat în stane de piatră în mijlocul unui lac imens. Lacul a primit numele „Titicaca“, lacul pumelor de piatră.

Lacul Bled (Slovenia)

Este un lac glaciar din Alpii Iulieni, pe malul căruia se află stațiunea montană cu același nume. Situat în nord-vestul Sloveniei, este unul dintre cele mai frumoase lacuri ale țării și o cunoscută destinație turistică. Legenda spune că în secolul al XVI-lea, în castelul medieval situat pe malul nordic al lacului, trăia un cuplu fericit. Într-o bună zi, hoții au pătruns în locuință, au ucis soțul și l-au aruncat în lac. Soția, dezolată, și-a topit toate bijuteriile pentru a construi un clopot pentru biserica din localitate la care mergea în fiecare zi pentru a se ruga. În timpul transportului, o puternică furtună a răsturnat barca în care se afla clopotul, iar acesta a ajuns pe fundul lacului. La moartea văduvei, papa a decis să se facă un nou clopot pentru Biserica „Adormirea Maicii Domnului“. Se spune că acela care trage clopotul își va vedea dorințele împlinite. Mulți afirmă chiar că se mai poate auzi dangătul clopotului scufundat în lac, în amintirea tristei istorii.

Lacul Zirahuén (Mexic)

Este un mic lac endoreic din orașul Salvador Escalante, situat în statul mexican Michoacán. Deoarece se află într-o vale izolată, înconjurat de o deasă pădure de pini și stejari, una dintre principalele activități economice din zonă este turismul. În ultimii ani, a crescut numărul cabanelor rustice care găzduiesc vizitatori aflați în căutarea liniștii. Legenda spune că, la sosirea spaniolilor în Mexic, un căpitan de navă s-a îndrăgostit de fiica regelui Tangaxoan, prințesa Eréndira. Fiind vorba despre o iubire interzisă, tânărul a sechestrat prințesa, care, copleșită de durere, plângea cerând ajutor zeilor zilei și nopții, Juriata și Jaratanga. Zeii s-au înduioșat și au făcut din lacrimile ei un lac, transformând-o pe tânără în sirenă. Legenda, transmisă din generație în generație, mai spune că prințesa iese din adâncul lacului în zorii zilei pentru a-i fermeca prin vocea sa pe oamenii răi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS