14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCelebrul Cod al lui Grolier a fost elucidat

Celebrul Cod al lui Grolier a fost elucidat

 

Documentul mayaş cunoscut drept Codul lui Grolier a primit o atenţie sporită când a fost expus la New York City`s Grolier Club în anul 1971.

Descoperit în anul 1960, în circumstanţe vagi, a fost considerat o copie încă de la început. Timp de zeci de ani, pe cele zece pagini de picturi şi calendare astronomice s-a aşezat praful în depozitul unui muzeu mexican. Un studiu efectuat de cercetători de la Universităţile Yale, Brown şi California a stabilit însă că acesta este un text mayaş scris în secolul XII şi reprezintă cel mai vechi document creat în America, scrie Descoperă.
În anul 1966, un grup de bărbaţi îi prezintă colecţionarului mexican Josué Saenz, un document care, conform celor spuse de aceştia, reprezenta un cod mayaş, susţinând că l-au descoperit într-o peşteră, la poalele Munţilor Sierra de Chiapas, împreună cu alte artefacte mayaşe. La acea dată, experţii au concluzionat că este un fals.
Cinci ani mai târziu, Saenz l-a însărcinat pe arheologul Michael Coe să expună documentul la Clubul Grolier din New York, în cadrul unei expoziţii intitulate „Caligrafia antică mayaşă“, unde a trezit interesul cercetătorilor şi al arheologilor. Recent, a intrat din nou în atenţia oamenilor de ştiinţă, iar arheologul Coe şi colegul său au încercat să dovedească veridicitatea acestuia, lucrând doi ani în vederea atingerii acestui scop, însă au înclinat spre varianta anterioară, cea a unui fals, căci şi-au dat seama că utilizarea unui anumit pigment albastru ce a fost folosit în cadrul acestuia necesita o tehnică ce nu era inventată în acel moment.
Potrivit celor spuse de dr. Stephen Houston, de la Brown University, multe îndoieli cu privire la acest document pot fi atribuite modului în care acesta a fost obţinut, explicând că un artefact cu o provenienţă neclară naşte astfel de rumori.
Tocmai această provenienţă nesigură a făcut ca arheologii să se îndoiască de originalitatea acestui artefact. Totuşi, se crede că acesta a fost mutat din locul de origine şi că îşi poate primi notorietatea pe care o merită, cea a unui obiect de artă al civilizaţiei mayaşe târzie şi de cea mai veche carte creată în America.
Însă, un studiu efectuat de cercetători de la Universităţile Yale, Brown şi California a stabilit că acesta este un text mayaş scris în secolul XII şi reprezintă cel mai vechi document creat în America.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS