15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTradiții de Crăciun pe glob

Tradiții de Crăciun pe glob

mos craciun pag utila

Crăciunul este celebrat ca dată a naşterii lui Iisus, iar de-a lungul secolelor a devenit o sărbătoare a familiei, marcată de obiceiuri precum colindele, împodobitul bradului şi darurile Moşului, mult aşteptate de copiii din întreaga lume.

Filipine: Simbang Gabi
Cu nouă nopţi înainte de ajunul Crăciunului, filipinezii participă la Simbang Gabi, o serie de liturghii similare celor religioase romano-catolice, însă cu un puternic accent festiv, care includ imnuri în limba Tagalog, procesiuni cu lampioane din bambus în formă de stea şi mâncăruri filipineze.

Bulgaria şi Macedonia: Koledari
Crăciunul vecinilor, sau Koledouvane, cum mai este cunoscut, este o sărbătoare marcantă pentru orice bulgar. Începând cu noaptea de Ajun, colindătorii, numiți koledari, merg din casă în casă purtând pe umeri câte un koledarka – baston lung din lemn de stejar, bogat ornamentat şi sculptat cu figuri din mitologia bulgară – cântând colinde şi transmiţând urări de sănătate şi prosperitate.
O tradiţie similară există şi în Macedonia, doar că se petrece în dimineaţa de 6 ianuarie, care corespunde la macedoneni cu ajunul Crăciunului. Colindătorii primesc de la gazde bani, fructe şi prăjituri.

Mexic, Guatemala şi părţi din Statele Unite: Posadas
Pentru posadas, copiii şi adulţii se îmbracă ca Maria şi Iosif şi participă la mici procesiuni care au loc în cele nouă zile dinainte de Crăciun. Tradiţia ar trebui să refacă drumul părinţilor Domnului Iisus spre găsirea unui loc potrivit pentru naştere. În fiecare seară, unul dintre „pelerini“ găzduieşte o petrecere la el acasă. Invitaţii trebuie să cânte un cântec prin care cer adăpost, iar gazda le răspunde tot cântând, deschizându-le uşa. La sfârşitul petrecerii, se rupe o piñata în formă de stea de Crăciun.

Puerto Rico: Parradas
Parrada este o tradiţie puertoricană în care grupuri de prieteni şi chiar străini se adună pentru a lua cu asalt casele prietenilor în spiritul bucuriei de sărbători. Unii cântă la instrumente muzicale, cum ar fi chitară, tamburină şi maracas, în timp ce alţii dansează. Toată lumea cântă, iar grupul se face din ce în ce mai mare trecând de la o casă la alta.

Finlanda: Lumânări lângă sicrie
În seara de Crăciun, finlandezii obişnuiesc să pună lumânări la mormintele celor dragi. Tradiţia datează din timpurile precreştine, când finlandezii credeau că solstiţiul de iarnă aducea spiritele morţilor la viaţă. Se lăsa mâncare pe masă şi oamenii dormeau pe jos, pentru ca spiritele să aibă unde să se odihnească.

semneletimpului.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS