Recuperarea postanestezie a pacienţilor mai în vârstă poate dura până la şase luni
Recuperarea postanestezie a pacienţilor mai în vârstă poate dura până la şase luni
Recuperarea postanestezie a pacienţilor mai în vârstă poate dura până la şase luni

Creierul uman poate suferi, sub anestezie generală, modificări în activitatea, structura şi funcţia cognitivă. Pacienții care au suferit o intervenţie chirurgicală cu anestezie generală își revin din „coma reversibilă“, câteva ore mai târziu, nefiind conştienți de ceea ce li s-a întâmplat în timpul intervenţiei chirurgicale.

Anestezia, ca procedură, este considerată reuşită atunci când pacientul trece toate aceste etape: amnezia, analgezia, relaxarea musculară şi pierderea cunoştinţei. O doză prea mare sau prea mică poate cauza trezirea pacientului în timpul operaţiei, ce poate provoca unora declinul cognitiv postoperator. 50% dintre pacienţii ce inhalează 1MAC de anestezie nu se mişcă la stimulii de durere. Studiile au demonstrat că este nevoie de concentraţii mai mici de anes­tezic decât 1MAC pentru a induce starea de inconştienţă decât pentru a preveni mişcarea ca răspuns la o intervenţie chirurgicală, conform Descopera.ro.
Dozarea depinde de doi factori extrem de importanţi: starea de sănătate a pacientului şi anestezicele sau sedativele pe care acesta le-a utilizat. Anesteziştii folosesc o combinaţie de medicamente, inclusiv xenon gaz, sevofluran, propofol şi midazolam pentru a seda.

Creierul şi anestezicul Sevoflurane

Sevoflurane este adesea folosit pentru a induce sau a menţine starea de inconştienţă a pacientului supus unei intervenţii chirurgicale şi o doză mai mică de 1 MAC de agent anestezic inhalat e suficientă pentru a afecta regiunile creierului responsabile de memorie. Aceste regiuni includ cortexul vizual primar și cortexul de asociere, asta însemnând informaţiile adunate în reprezentări complexe.
Cercetătorii cred că propofolul influenţează receptorii GABA, care sunt implicaţi în controlul somnului şi vigilenţei. Un studiu din 2011, publicat în European Journal of Anesthesiology, a constatat că simţul conştiinţei este produsul legăturilor între mai multe părţi ale creierului. Un creier anesteziat a fost, în primul rând, afectat la nivelul creierului mijlociu sau a mezencefalului în care există o abundenţă de receptori GABA.
Ketamina este un anestezic disociativ, ceea ce înseamnă că nu face pacienţii complet inconştienţi și, în doze mai mici, face creierul foarte activ, iar în doze mai mari va avea efectul opus. Mai degrabă, ea inhibă simţurile, hotărârile şi coordonarea de până la 24 de ore.
Copiii sub vârsta de patru ani care au suportat anestezie generală sunt predispuşi la dificultăţi de înţelegere a limbajului și, totodată, pot avea un IQ mai mic şi, cel mai probabil, vor prezenta o scădere a densităţii materiei cenuşii în regiunile din spatele creierului lor, în mod special în lobul occipital şi cerebel, care coordonează şi reglementează activitatea musculară.
Recuperarea postanestezie a pacienţilor mai în vârstă poate dura până la şase luni, potrivit unui studiu publicat în 2013. În mare parte, în această recuperare este nevoie de mult timp, deoarece pacienţii vârstnici sunt mult mai predispuşi la uşoare modificări mentale. 35% dintre aceştia pot suferi de demenţă.