Obiceiuri ciudate de Crăciun din lumea întreagă

Decoraţiunile care imită pânza de păianjen sunt foarte populare în Ucraina (Foto: adamexpedition.blogspot.ro)
Autori


Crăciunul este poate cea mai populară dintre sărbătorile anului. Dincolo de componenta religioasă – a cărei însemnătate pare să se reducă treptat, cu fiecare an care trece – Crăciunul este o sărbătoare a bucuriei şi a fericirii. Fiecare familie are propriile obiceiuri pe care le respectă de Crăciun, cu toate că există tradiţii comune, împărtăşite de oameni din ţări şi continente diferite. Cele mai obişnuite dintre acestea sunt împodobitul bradului, aşteptarea venirii lui Moş Crăciun şi oferirea de cadouri şi masa îmbelşugată cu mâncare tradiţională. Acestea ar fi elementele comune pentru majoritatea celor care sărbătoresc Naşterea Domnului. Totuşi, în unele părţi ale lumii există şi tradiţii şi obiceiuri de Crăciun neobişnuite sau de-a dreptul bizare. Un blog destinat designerilor a făcut o excepţie cu ocazia Sărbătorilor de iarnă şi a publicat o listă cu unele dintre cele mai ciudate lucruri sau activităţi pe care oamenii le fac de Crăciun în lume.

Bananier de Crăciun în India

Procentul de creştini din India este foarte mic – aproximativ 2,3%. Însă, raportat la numărul extrem de mare al populaţiei, este vorba de aproximativ 25 de milioane de oameni care sărbătoresc Naşterea lui Iisus Hristos. Creştinii din India obişnuiesc să meargă la slujba de Crăciun la miezul nopţii şi fac schimb de cadouri, la fel ca în alte părţi ale lumii. Însă, având în vedere că prin ţara lor nu prea sunt brazi, indienii împodobesc cu globuri şi beculeţe bananieri şi uneori copaci de mango. În plus, frunzele acestor arbori sunt şi ele folosite pentru decorarea caselor şi curţilor pentru sărbătoarea Crăciunului.

Crăciun la fast-food în Japonia

Aşa cum la noi în ţară tradiţia dictează că de Crăciun se mănâncă specialităţi tradiţionale din carne de porc sau cum în America este musai să găteşti curcan pentru cina din această zi specială, japonezii obişnuiesc să servească masa „tradiţională“ la fast-food. Mai exact la KFC. De acum 40 de ani, când acest lanţ de restaurante şi-a făcut pentru prima dată campanie publicitară în Japonia, în această ţară KFC este asociat cu Crăciunul, fiind o tradiţie transmisă din generaţie în generaţie.

Japonezii mai au încă un obicei gastronomic asociat cu această sărbătoare. În Ţara Soarelui Răsare, de pe masa din Ajun nu trebuie să lipsească un tort tradiţional, cu frişcă, ciocolată şi căpşuni, care se comandă la cofetării cu luni bune în avans. Torturile care nu se vând până la 25 decembrie sunt considerate „indezirabile“, iar acesta a devenit motivul pentru care, în vechime, o femeie japoneză de peste 25 de ani rămasă nemăritată era numită peiorativ „tort de Crăciun“.

Ajun la cimitir în Finlanda

În Finlanda există tradiţia ca în seara de ajun familiile să meargă la cimitir, la mormintele celor trecuţi în nefiinţă, şi să aprindă lumânări în memoria acestora. Chiar şi cei care nu au rude decedate înmormântate în cimitirul din oraşul sau satul în care locuiesc merg în acest loc, pentru a le onora amintirea „de la distanţă“. Astfel că, în seara de Ajun, cimitirele din Finlanda creează o imagine feerică, fiind luminate de mii de candele. De asemenea, se obişnuieşte să se lase mâncare pe masă şi să se improvizeze un pat pe podea, pentru ca cei plecaţi dintre noi să se hrănească şi să se odihnească.


Crăciun pe patine cu rotile în Venezuela

În seara de Ajun, copiii din capitala ţării, Caracas, au un obicei special. După ce se pun în pat să doarmă, îşi leagă o sfoară lungă de degetul mare de la picior, lăsând celălalt capăt să atârne la fereastra camerei. În dimineaţa de Crăciun, adulţii merg pe patine cu rotile la slujba oficiată la biserică (circulaţia autoturismelor fiind interzisă în Caracas până la ora 8.00) şi obişnuiesc să tragă de sforile copiilor pe care le văd atârnate la geamul caselor.

Crăciun… păienjenesc în Ucraina

În Ucraina, brazii de Crăciun nu sunt împodobiţi cu tradiţionala beteală, ci sunt acoperiţi cu pânze de păianjen, „populate“ de arahnide. Bineînţeles, nu este vorba de pânze sau păianjeni adevăraţi, ci doar ornamente în această formă. De unde vine această pasiune pentru păianjeni? Legendele ucrainene spun că a fost odată ca niciodată o femeie sărmană, care nu îşi permitea să îşi împodobească bradul de Crăciun. Însă când copiii ei s-au trezit în ziua de sărbătoare au constatat cu uimire că pomul fusese acoperit cu pânze de păianjen care, în lumina soarelui, s-au transformat în fire de aur şi argint, iar viaţa familiei a devenit mai bună. De aceea, în Ucraina se consideră că apariţia unui păianjen în ziua de Crăciun este aducătoare de noroc.

Moş Crăciun are propriul cod poştal

Copiii cuminţi (şi nu numai) din toată lumea îi scriu scrisori lui Moş Crăciun, destinaţia fiind, bineînţeles, casa darnicului moş de la Polul Nord. Însă cu siguranţă nici cei mici şi nici cei mari nu ştiu că în Canada există un cod poştal real care îi este destinat lui Moş Crăciun. Este vorba despre un cod poştal alfanumeric în care, deşi litera „o“ este înlocuită cu cifra zero, oricine poate recunoaşte celebra expresie care îl defineşte pe Moş Crăciun: H0H 0H0.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 20 decembrie 2014

Actualitate

» Traian Basescu își prezintă astăzi bilanțul celor două mandate de președinte
» Proprietarul dronei care a filmat accidentul elicopterului SMURD: M-am dus cu drona fix deasupra cozii elicopterului și se vede clar cum cineva încerca să supraviețuiască
» Cutremur de 3,1 grade în Vrancea
» Ambra continuă lupta cu viața
» Cartea de weekend: Volume dedicate lui Ştefan Petică Editura AIUS 2014
» Artist plastic handmade, Caminescu Miruca: Lucrez cum porunceşte sufletul
» Crăciunul interbelic

Local

» Olt: Trei persoane au fost rănite într-un accident rutier, pe DN 65
» Mehedinți: 40 de familii au primit daruri de Crăciun de la ISU „Drobeta” și Crucea Roșie
» Baronul Duicu rămâne în arest la domiciliu
» Şi-a ucis soția și apoi a încercat să se omoare

Dolj

» Dottoressa Olguţa?
» ABA Jiu, bilanț pe 2014 și proiecte pentru 2015
» Aproape 800 de cazuri de pneumonie într-o săptămână
» Sile Drăgușin, zece ani de pușcărie
» Condamnat după ce a înşelat zeci de persoane
» Rectificare de 3,65 de milioane de lei pentru drepturi salariale
» Doljul are 26.316 şomeri
» CAO despre străzile din Romanești: Și vremea e de vină

Gorj

» Alaiul obiceiurilor de iarnă a poposit în Târgu Jiu
» Două ambulanţe noi la SJA
» A fost inaugurat noul sediu al AJOFM
» Minerii şi energeticienii au luat vacanţă

Sport

» Baschet (m): Craiova – Steaua, scor 83-99, în Liga Naţională
» Fotbal – CJA Dolj şi-a premiat superlativele
» Volei: Echipa masculină SCM-U Craiova a încheiat turul cu victorie, fetele au pierdut cu Bacăul
» Box – Jo Jo Dan l-a învins pe Kevin Bizier într-un meci disputat la Quebec
» Moș Crăciun a fost Pro Junior(i)
» Reprezentanții CSU, atenți cu copiii de la DGASPC Dolj
» Dați cu plușuri în steliști!
» Voleibalistele înfruntă campioana
» Moş Crăciun „alb-albastru“, in acțiune
» A lăsat fotbalul pentru box și a luat medalie de aur

Magazin

» Bancul zilei
» Obiceiuri ciudate de Crăciun din lumea întreagă
» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită!

Top