Picătura de cunoaştere: Cimitirul Diavolului, un fenomen inexplicabil

Pajiştea numită Cimitirul Diavolului din regiunea Krasnoiarsk (FOTO: descopera.ro)
Autori


O pajişte misterioasă aflată în apropiere de satul Kova din regiunea siberiană Krasnoiarsk, un loc unde se produc fenomene greu de explicat, stârneşte de zeci de ani curiozitatea. Potrivit unui articol publicat pe site-ul descopera.ro, locuitorii din zonă au sculptat pe trunchiul unui copac un chip al Satanei, ca să-i avertizeze pe drumeţi să păstreze distanţa.

Pajiştea de lângă Kova a fost numită Cimitirul Diavolului. Vegetaţia nu prea creşte în zonă, iar animalele evită să se apropie, şi s-a observat că vietăţile care totuşi ajung aici mor în mod inexplicabil. Ciudăţenia cea mai mare este însă faptul că nici unul dintre cadavre nu se descompune. Puţinii oameni care au avut curajul să vină în Cimitirul Diavolului ca să cerceteze fenomenul s-au plâns de dureri de cap, greaţă şi stări inexplicabile de anxietate, iar echipamentele de cercetare li s-au defectat brusc. Din păcate, mulţi exploratori care au vrut să ajungă aici au dispărut în imensa taiga rusească: între anii 1980-1990, 75 de persoane care au încercat să ajungă pe pajiştea blestemată nu s-au mai întors niciodată.

Printre cele mai cunoscute cazuri este cel al unui grup de turişti din oraşul Naberejnîe Celnî, care a plecat în 1992 să caute Cimitirul Diavolului, dar nu a mai fost văzut niciodată. În anul 1991, o expediţie a unor ufologi (cercetători ai obiectelor zburătoare neidentificate – n.r.) din Vladivostok a reuşit să se apropie de misterioasa zonă, dar nu prea mult. Alexander Renpel, unul dintre participanţi, spune că în drum spre acea pajişte au început să se întâmple lucruri nefireşti. „Acul busolei mele s-a blocat şi indica numai nordul. Spre seară, oamenii au început să simtă furnicături în corp, aveau dureri de cap şi de dinţi. Când am ajuns la pajişte, puţin după ora 21.00, echipamentul nostru radio s-a stricat şi am decis să ne întoarcem“, a povestit Renpel.

Alte două expediţii au fost organizate după anul 2000 de grupul de cercetare Phenomenon. Din păcate, şi ei s-au întors după ce echipamentul li s-a stricat, în apropierea pajiştei. Liderul uneia dintre expediţii, Nikita Tomin, a povestit că în drum spre Cimitirul Diavolului au dat peste o moară de apă părăsită, pe jumătate prăbuşită. Analizând rămăşiţele clădirii, exploratorii şi-au dat seama că cineva încercase să repare această moară în urmă cu 30-50 de ani, ceea ce li s-a părut cu atât mai ciudat, întrucât cel mai apropiat sat era la o depărtare de cinci-șase kilometri.

Ce se întâmplă în Cimitirul Diavolului?


Nikita Tomin a emis ipoteza potrivit căreia anomaliile din Cimitirul Diavolului ar avea legătură cu prăbuşirea meteoritului de la Tunguska, în anul 1908. Atunci, când „o stea a căzut din cer“, oamenii locului au pornit în căutarea ei. Pe drum au dat peste o uriaşă zonă de taiga mistuită, în mijlocul căreia se afla un crater. Ulterior, drumul păstorilor din zonă a fost deviat, pentru că ciobanii se temeau ca animalele să nu se rătăcească şi să cadă în gaura aceea. Unele animale au continuat totuşi să urmeze cărările cunoscute şi au ajuns la crater, unde au căzut şi au murit. Din cauza numărului foarte mare de animale moarte în această zonă, oamenii din satele apropiate a trebuit să se mute în alte locuri, mai sigure. În anii 1920, un expert în creşterea vitelor, pe nume Semchenko, a vrut să cerceteze poiana. A reuşit să se apropie şi a aruncat în crater o funie cu o greutate în capăt, dar după zeci de metri aceasta nu atinsese încă fundul.

Altă teorie

Mai există încă o ipoteză care ar explica acest fenomen. În anii 1980, Victor Zuravlev, profesor de fizică şi matematică şi membru al Comitetului pentru Meteoriţi din cadrul Academiei de Ştiinţă al URSS, a sugerat că sub Cimitirul Diavolului ar arde mocnit un foc subteran, alimentat de zăcămintele de cărbuni din regiunea Krasnoiarsk. Profesorul a explicat că, la arderea cărbunelui în lipsa oxigenului, această combustie se face cu eliminarea de monoxid de carbon – un gaz incolor şi inodor otrăvitor pentru organismele vii. Această teorie ar putea explica decesul păsărilor şi animalelor care au ajuns în pajiştea de la Cimitirul Diavolului şi senzaţia de rău fizic raportată de oamenii care s-au apropiat. Însă fenomenul care face ca acul busolelor să se înţepenească şi defectează instantaneu aparatura tehnică rămâne încă un mister.Comenteaza acum

Alte stiri

17 mai 2019

Dolj: Firmele de amanet, controlate de oamenii legii

Poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au organizat, ieri, o acțiune pentru combaterea ilegalităților care se comit în domeniul amanetării și comercializării metalelor prețioase şi produselor electronice, în ...

Sumarul ediției de sâmbătă, 13 decembrie 2014

Actualitate

» Dolj: 2,5 tone de deşeuri feroase fără documente, descoperite la Maglavit
» Trafic aerian oprit 24 ore în Belgia
» Craiova: Campanie de testare gratuită HIV/SIDA în Electroputere Mall
» Un miliard de euro despăgubiri acordate de ANRP
» Craioveanca Diana Šolkotović: A preda româna în Timoc, act de pionierat și de curaj
» „Curcubeie“, de Matila Ghyka – Editura Polirom
» Craiova de altădată văzută prin ochii călătorilor străini

Local

» „Gala Dansului Sportiv Slătinean”, la cea de-a treia ediţie
» Vâlcea: Un mort şi un rănit într-un accident rutier în Călimăneşti
» Mehedinţi: Bărbat rănit într-un accident în lanţ pe DN 56 A

Dolj

» Reduceri de până la 45% la călătoriile cu trenul pe ruta Craiova – Bucureşti
» Cod Galben de ceaţă în Oltenia
» Inspectoratele pentru Situații de Urgență din Oltenia au primit sprijin de la CEZ
» A rupt stâlpul cu Mazda
» Câștigătorul iluminatului public din Craiova, anulat de CNSC
» Drumarii din Craiova, „călcați“ de procurorii DNA
» Andrei Codrescu: Românii au arătat lumii că şi-au depăşit prejudecăţile naţionaliste
» Au apărut primii brazi în Piața Mare
» Vernisaj Dan Nica la „Atelier de arhitectură“
» Moș Crăciun vine iarăși la câinii de la Breasta

Gorj

» Circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de ceaţă şi în Oltenia
» Fosta şefă a APIA Gorj a primit închisoare cu executare pentru fraudarea bugetului de subvenţii al UE
» Ademenea femei la false intervuri de angajare pentru a le viola

Sport

» Handbal (f): Ungaria – România, scor 20-19, la Campionatul European
» Volei: SCM-U Craiova a luat un punct în meciul cu echipa campioană
» Fotbal – Juniorii E de la CSU Craiova, în careul de aşi de la „Gheorghe Ola“
» Marian Ezaru: Se arbitrează mai bine decât se joacă
» Handbal (f) – Echipele calificate în grupa principală II la CE
» Fotbal – Pandurii Târgu Jiu s-a calificat în semifinalele Cupei Ligii
» Ultimul meci pentru handbaliști
» Elevii lui Pascu vor să încurce campioana
» România – Ungaria, derbi pe semicerc

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită! – Insula
» Întreruperi energie electrică de luni
» Bancul zilei
» Picătura de cunoaştere: Cimitirul Diavolului, un fenomen inexplicabil

Top