10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinVâlcea: Primăria din Popeşti va amenaja un sat medieval într-un cătun izolat din pădure

Vâlcea: Primăria din Popeşti va amenaja un sat medieval într-un cătun izolat din pădure

Un sat vechi, aflat în mijlocul pădurii, în comuna vâlceană Po­peşti, urmează să fie de­cla­rat sat de patrimoniu, toate casele trebuind preluate de pri­mărie în custodie şi definite ca sat tematic, a declarat primarul localităţii, Cons­tan­tin Şerban, potrivit ramnic.ro.

„Satul tăietorilor de lem­ne, cum i se mai spune satului Firijba, vine din negura timpului, fiind un sat medieval ro­mânesc, printre puţinele care s-au conservat în timp datorită izolării şi a faptului că această comunitate avea o legătură atât de strânsă, încât foarte greu a reuşit să se integreze cu restul lumii. Asta a fost foarte util pe vremuri, în prezent a fost dramatic, pentru că această comunitate mai numără doar câteva suflete. Sunt peste 30 de case aici, care au o vechime impresionantă, mai mult de jumătate sunt părăsite, pentru că oa­menii au plecat sau au decedat. Este un sat aflat în mijlocul pădurii, greu accesibil, acum lucrăm la realizarea drumului de legătură, după care aici va fi realizată o staţiune agro-turistică, după ce casele vor fi preluate în patrimoniu de către primărie”, a declarat edilul din Popeşti.
Satul Firijba a apărut pe harta judeţului Vâlcea în urmă cu aproape 500 de ani, fiind întemeiat de tăietori de lemne. Aceştia foloseau ca unelte în activitatea lor “firejuri” sau fie­răstraie, de aici şi numele cătunului. Potrivit datelor fur­nizate de Primăria Popeşti, vechimea satului este atestată şi de faptul că primele biserici de lemn din judeţul Vâlcea – peste 70 la număr – au fost construite cu lemn extras din Pădurea Firijba.
Satul Firijba număra la anul 1900 peste 150 de lo­cu­i­tori, majoritatea tăietori de lem­ne. Pe atunci avea şi o şcoală şi o biserică, care acum nu mai sunt funcţionale. În sat mai trăiesc 38 de localnici, majoritatea cu vârsta de peste 60 de ani, o singură familie având copii.
Recent Primăria Po­peşti a accesat un proiect de 200 de mii euro care prevede dezvoltarea unor trasee turistice – drumul lemnului care leagă bisericile de lemn din zonă cu Mănăstirea dintr-un Lemn din Frânceşti, punerea bazelor dezvoltării agro-turismului şi unele activităţi de promovare.
Satul Firijba nu este singurul sat medieval din judeţul Vâlcea, în zona Brezoi mai existând, în inima muntelui, un cătun similar părăsit, numit Odăile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS