10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinHipertensiunea... sub control

Hipertensiunea… sub control

Tensiunea arterială ridicată creează o mulțime de probleme. Ținând sub control tensiunea arterială, reduceţi riscul apariției bolilor cardiovasculare.

Site-ul sfatulparintilor.ro ne prezintă câteva metode cu ajutorul cărora putem influența tensiunea arterială făcând modificări în alimentație și în stilul de viață, fără să luăm medicamente.

Mai puţine kilograme

Când kilogramele cresc, crește și tensiunea. Şi viceversa: scădeţi în greutate, va scădea și tensiunea arterială. Chiar și 4,5 kg mai puțin contribuie la reducerea tensiunii arteriale. Cereţi sfatul medicului și stabiliți împreună care ar fi greutatea la care ar trebui să ajungeţi pentru a avea o tensiune arterială optimă.
În categoria de risc intră bărbații a căror talie depășește 102 cm şi femeile a căror talie depășește 89 cm.

Mai multă mişcare

Este ideal să faceţi între 30 și 60 de minute de exerciții fizice cât mai des. Astfel vă puteți scădea tensiunea arterială cu până la 4-9 mm coloană de mercur. Rezultatele se văd imediat. Dacă sunteţi sedentar și începeţi să faceţi regulat mișcare, tensiunea arterială va scădea în câteva săptămâni. Cereţi sfatul medicului pentru a alcătui împreună un program de exerciții fizice optim pentru starea sănătății dumneavoastră.

Alimentaţie sănătoasă

O dietă bogată în cereale integrale, fructe, legume, produse lactate scăzute în grăsimi, crevete, grăsimi saturate poate reduce tensiunea arterială cu până la 14 mm coloană de mercur. De asemenea, consumaţi alimente bogate în potasiu. Cereţi sfatul medicului pentru a alcătui împreună o listă a alimentelor pe care le puteți consuma, potrivit stării dumneavoastră de sănătate, care să vă reducă nivelul tensiunii arteriale.

Reduceţi cantitatea de sare

Chiar și o mică reducere a cantității de sare din alimentație vă poate scădea tensiunea arterială cu 2-8 mm coloană de mercur. Dacă aveţi până în 51 de ani și sunteţi sănătos, nu consumaţi mai mult de 2.300 mg de sare pe zi. Dacă aveţi peste 51 de ani, reduceţi nivelul de sare până la 1.500 mg pe zi. Pentru a da un plus de savoare alimentelor, folosiţi în loc de sare condimente și ierburi aromate.

Reduceţi cantitatea de alcool

Alcoolul este o armă cu două tăișuri. Vă poate face și bine, dar și rău. În cantități mici, alcoolul poate reduce tensiunea arterială cu 2-4 mm coloană de mercur. Dacă de obicei nu beţi, nu începeţi acum doar pentru că aţi citit că alcoolul vă reduce tensiunea arterială. De fapt, în acest caz vă poate face mai mult rău. Atunci când beţi mai mult decât trebuie (un pahar femeile și bărbații peste 65 de ani, și două pahare bărbații sub 65 de ani), există riscul ca tensiunea arterială să vă crească cu câteva puncte.

Renunțaţi la fumat

Nicotina din țigări ridică tensiunea arterială cu până la 10 mm coloană de mercur, chiar și mai mult, iar efectul durează până la o oră după ce aţi fumat. Și dacă fumaţi din oră în oră, nivelul crescut al tensiunii se păstrează întreaga zi. Fumatul pasiv este la fel de dăunător. Dacă staţi în fumul de țigară, riscaţi să aveţi probleme cardiovasculare și să vă crească tensiunea arterială.

Mai puţină cafea

Cafeaua vă crește tensiunea arterială, însă studiile de specialitate nu au putut determina dacă efectul este doar pe termen scurt sau se poate prelungi. Pentru a vedea dacă vă crește tensiunea arterială după ce aţi băut cafea, măsuraţi-o la 30 de minute după ce aţi savurat licoarea. În cazul în care tensiunea este mai mare cu 5 până la 10 puncte, înseamnă că sunteţi sensibil la efectele cafeinei.

Atenție la stres

Și stresul contribuie la creșterea tensiunii arteriale. Faceţi o analiză și aflaţi care sunt factorii care vă stresează. Apoi, odată ce-i știţi, puteți lua măsuri ca să-i reduceţi. Dacă nu-i puteți elimina, măcar știţi cum să vă comportați pentru a nu vă face singur rău. Faceţi exerciții de respirație, masaj, yoga și meditații pentru a reduce nivelul de stres și cereţi sfaturi specializate de la psihologi dacă nu puteți face față singur unor probleme dificile din viață.
Pentru a limita necazurile cauzate de tensiunea arterială, monitorizați-vă în permanenţă presiunea sângelui. Vizitați-vă regulat medicul pentru a găsi împreună cele mai bune formule de reducere a tensiunii arteriale.
De asemenea, suportul familiei este foarte important, așa că, dacă aveţi în casă o persoană care are probleme cu tensiunea arterială, încurajaţi-o să ceară sfatul medicului, să facă mișcare și să aibă un stil de viață echilibrat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS