15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinFotografii cu Marilyn Monroe, vândute la licitaţie în Polonia

Fotografii cu Marilyn Monroe, vândute la licitaţie în Polonia

Câteva sute de fotografii ale actriţei americane Marilyn Monroe au fost vândute cu 750.000 de dolari, la o licitaţie care a avut loc recent în Polonia

Colecţionari şi admiratori s-au înghesuit la sediul casei de licitaţii Desa Unicum din Varşovia, unde 238 de fotografii ale celebrei Marilyn Monroe, realizate de fotograful Milton H. Greene, au fost scoase la vânzare. La eveniment au licitat aproximativ 500 de colecţionari, iar din tot lotul de poze, doar una a rămas nevândută. Organizatorii licitaţiei au obţinut suma totală de 2,4 milioane de zloţi (750.000 de dolari) şi au precizat că evenimentul a fost cea mai profitabilă vânzare de fotografii din istoria Poloniei.
Cele mai multe dintre imaginile care o înfăţişează pe Marilyn Monroe au fost realizate între anii 1953 şi 1957, într-o perioadă în care Milton H. Greene era consilierul şi partenerul de afaceri al actriţei americane. Fotografiile vândute la licitaţie includ atât instantanee alb-negru realizate în studio sau în mijlocul unor peisaje naturale, cât şi imagini color. Potrivit organizatorilor licitaţiei, o poză alb-negru care o înfăţişează pe Marilyn Monroe purtând ciorapi negri s-a vândut cu 50.000 de zloţi (16.000 de dolari), alta în care actriţa pozează în balerină a fost achiziţionată cu aproape 20.000 de dolari, iar un instantaneu în care actriţa pozează în pat s-a vândut cu 8.500 de dolari.

Colecţie valoroasă

Colecţia lui Greene, estimată la 680.000 de dolari, a inclus şi fotografii cu alte staruri de la Hollywood, precum Audrey Hepburn, Grace Kelly, Marlene Dietrich, Liza Minnelli, Cary Grant, Frank Sinatra, Paul Newman, Alfred Hitchcock şi Marlon Brando. Toate aceste poze provin dintr-o colecţie de circa 4.000 de instantanee realizate de Milton H. Greene, pe care Polonia le-a obţinut de la omul de afaceri din Chicago Dino Matingas, la începutul anilor 1990, în urma unui scandal uriaş, declanşat de un proiect de răscumpărare a datoriei de stat a Poloniei. Încasările obţinute de pe urma acestei licitaţii vor fi donate guvernului polonez.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS