21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinGafe de stil la interviul profesional

Gafe de stil la interviul profesional

Revista britanică The Mail a publicat recent un articol care prezintă cele mai grave greşeli de stil pe care o femeie le poate face la un interviu

Se spune că prima impresie este cea mai importantă, iar teoria este valabilă în cazul unui interviu pentru o potenţială slujbă. Având în vedere faptul că întreaga lume se confruntă cu temuta criză economică, iar locurile de muncă sunt din ce în ce mai puţine, candidaţii care aspiră la statutul de angajat se dau peste cap pentru a se asigura că CV-ul lor este suficient de bogat şi interesant, încât să îi impresioneze pe viitorii angajatori. Totuşi, oricât de impresionante ar fi educaţia, realizările profesionale şi experienţa lor, femeile care merg la „vânătoare“ de slujbe îşi pot reduce fără să vrea şansele de reuşită comiţând gafe – mai mici sau mai mari – datorită felului în care se fardează.
Potrivit unui studiu realizat de compania Debenhams, cele mai mici greşeli de stil cântăresc foarte mult în faţa responsabililor cu resursele umane ale angajatorilor, care sunt atenţi la absolut toate detaliile candidaţilor ce se prezintă în faţa lor. Dacă domnii, să spunem, sunt mai puţin expuşi riscului de a face astfel de greşeli (în general, în cazul bărbaţilor gafele au de a face cu vestimentaţia), femeile trebuie să fie foarte atente atunci când se prezintă în faţa unui potenţial angajator.

Primele gafe

Rezultatele sondajului au arătat că cea mai mare gafă de stil pe care o poate comite o candidată la un post este să se prezinte la interviu cu o manichiură care lasă de dorit. Nu este neapărată nevoie ca înainte de interviu să treceţi pe la salonul de cosmetică şi să cheltuiţi o avere pe manichiură, însă mâinile trebuie să arate impecabil. Unghiile trebuie să fie curate şi tăiate îngrijit, iar, dacă obişnuiţi să folosiţi ojă, aceasta trebuie să fie aplicată impecabil. Angajatorii chestionaţi în cadrul sondajului au precizat că prima (şi cea mai „gravă“) bilă neagră pe care o acordă la interviu este dată pentru doamnele sau domnişoarele care se prezintă cu oja sărită de pe unghii, pentru că acesta este primul detaliu care sare în ochi la prima vedere. Respondenţii au explicat că, din punctul lor de vedere, acest detaliu denotă nervozitate, ceea ce semnifică fie că respectiva candidată are probleme cu stăpânirea emoţiilor, fie că nu este suficient de pregătită pentru interviu.
Următoarele gafe de stil de pe listă sunt, în ordinea gravităţii, o coafură neîngrijită – omiterea aranjării părului sau vârfurile despicate transmit responsabililor cu resursele umane faptul că respectiva candidată este leneşă, machiajul neîngrijit – faptul că rimelul este întins trage un semnal că femeia este o posibilă iubitoare a vieţii de noapte, dar şi bronzul artificial exagerat – acesta sugerează că respectiva candidată intenţionează să îşi ia prea multe zile de concediu. „Directorilor de resurse umane care ţin aceste interviuri le sunt suficiente 30 de secunde pentru a-şi forma o părere despre un candidat, dar această impresie este imediat redusă la vederea gafelor de stil“, a explicat Sara Stern, unul dintre specialiştii implicaţi în realizarea sondajului. „Oja sărită, vârfurile despicate şi rimelul întins sunt cele mai grave“, a continuat aceasta.

Şi lista continuă…

Studiul, care a luat în calcul răspunsurile date de directorii de resurse umane ai mai multor companii mari, a relevat faptul că altă greşeală de stil comisă de candidate este alegerea unui machiaj prea strident pentru interviu. Se pare că, din punctul de vedere al specialiştilor în resurse umane, folosirea unui ruj prea roşu, conturarea prea evidentă a sprâncenelor cu dermatograf, dar şi folosirea unei cantităţi prea mari de parfum (oricât de plăcut ar fi) sunt semne ale unei persoane înfumurate, cu încredere exagerată în propriile forţe.
Pe de altă parte, un machiaj prea discret ridică şi el semne de întrebare – reprezentanţii angajatorilor spun că o femeie care nu foloseşte rimel semnalizează faptul că este puţin instabilă psihic. Raţionamentul specialiştilor este că o femeie care are astfel de probleme ştie că la un moment dat o vor apuca nervii şi va plânge şi rimelul se va întinde, aşa că de ce să se mai obosească?
Urmele de ruj pe dinţii unei femei reprezintă un semn evident de neglijenţă, în timp ce aplicarea unei cantităţi prea mari de fond de ten, care creează o diferenţă vizibilă între culoarea machiajului şi cea naturală a pielii, atrage atenţia că respectiva candidată nu este foarte atentă la detalii. În plus, o candidată care îşi desenează cu dermatograful o aluniţă pe faţă îşi reduce şansele de angajare, o astfel de idee punând sub semnul întrebării integritatea şi corectitudinea.  
În fine, dar nu în cele din urmă, o femeie care se prezintă la interviu cu un machiaj realizat perfect (poate chiar profesionist) este luată „în vizor“ de persoana care conduce interviul, acest tip de machiaj fiind un indicator că respectiva candidată nu se joacă de-a munca, ci doreşte să se angajeze în ideea de a promova cât mai repede şi de a ajunge cât mai sus în ierarhia firmei. „Machiajul şi alegerea parfumului sunt la fel de importante ca şi hainele pe care le poartă o candidată la un interviu. Cea mai bună opţiune care vă poate garanta reuşita este ca totul să fie moderat şi de bun gust“, a concluzionat Sara Stern.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS