17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinObiceiuri sănătoase pentru a preveni cancerul

Obiceiuri sănătoase pentru a preveni cancerul

Când vorbim despre prevenirea cancerului, cea mai bună veste este că totul depinde de fiecare persoană şi de adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Doctorul Thomas A. Sellers, director la centrul de prevenire şi control al cancerului Moffitt Cancer Center din Tampa, Florida, este de părere că până la 70% dintre cauzele cunoscute ale cancerului pot fi evitate şi sunt legate de stilul de viaţă. Dieta, exerciţiile şi evitarea produselor tabagice par să fie prima linie defensivă împotriva dezvoltării cancerului, însă cercetări recente au scos la iveală multe modalităţi uşor de adoptat în viaţa de zi cu zi, care pot preveni dezvoltarea acestei afecţiuni.
 
Prevenţia cancerului la sân

Exerciţiile fizice moderate, precum mersul pe jos timp de două ore în fiecare săptămână, pot scădea cu până la 18% pericolul apariţiei sau dezvoltării cancerului la sân. Potrivit specialiştilor în oncologie, practicarea cu regularitate a unui sport reduce riscul de apariţie a cancerului prin arderea grăsimilor, care altfel produc estrogen, un cunoscut contributor al cancerului mamar.
Femeile ale căror mamografii au relevat o densitate mamară de 75% prezintă un risc de cinci ori mai mare de a dezvolta cancer la sân, comparativ cu femeile care au înregistrat valori mai scăzute ale densităţii sânilor. Una dintre teoriile medicilor susţine faptul că densitatea sânilor rezultă din nivelul ridicat de estrogen – un motiv în plus care să vă convingă să practicaţi exerciţiile fizice.
 
Apa de la robinet poate fi un pericol

Puteţi preveni apariţia cancerului dacă filtraţi apa de la robinet înainte de a o folosi. Astfel, veţi scădea gradul de expunere la anumiţi factori cancerigeni şi la substanţele chimice care pot produce dezechilibre la nivel hormonal. Un raport recent realizat de o asociaţie americană pentru prevenirea cancerului pe tema reducerii expunerii la factori cancerigeni arată că apa de la robinet filtrată este mai sigură şi mai sănătoasă decât apa îmbuteliată, a cărei calitate poate fi mai scăzută decât a celei de la robinet. În plus, se recomandă depozitarea apei în recipiente de oţel inoxidabil sau de sticlă, pentru a evita contaminarea cu Bisfenol-A, o substanţă chimică industrială folosită pentru a produce plastic policarbonat, compus chimic ce se regăseşte, în general, în sticlele obişnuite din plastic.

Nuci braziliene ca gustare

Nucile braziliene sunt o sursă excelentă de seleniu, un antioxidant care reduce semnificativ riscul dezvoltării cancerului la vezică, potrivit unui studiu realizat de către Dartmouth Medical School. Alte cercetări au relevat faptul că persoanele cu un nivel ridicat de seleniu în sânge sunt supuse unui risc mai mic de a muri din cauza cancerului pulmonar sau a cancerului colorectal. Oamenii de ştiinţă susţin că seleniul nu doar protejează celulele de radicalii liberi, ci şi îmbunătăţeşte funcţiile sistemului imunitar şi împiedică dezvoltarea tumorilor.

Telefonului mobil şi sănătatea

Medicii recomandă folosirea telefonului mobil numai pentru apeluri scurte sau trimiterea unor SMS-uri, ori utilizarea dispozitivelor hands-free, care ţin aparatul departe de cap. Acest obicei este mai degrabă recomandat pentru a preîntâmpina riscurile, nu pentru protecţie în faţa unui pericol demonstrat.
Dovezile privind riscul dezvoltării cancerului cerebral din cauza telefonului mobil nu sunt consistente, însă nici nu pot fi ignorate complet.

sfatulparintilor.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS