23.1 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinModa copiilor adulţi

Moda copiilor adulţi

Revista Vogue a generat revoltă şi indignare în întreaga lume după ce a publicat pe copertă o fotografie cu o fată de zece ani, machiată strident şi îmbrăcată provocator

Lumea modei şi industria modellingului reprezintă un mediu dur, suprasexualizat, care, teoretic, nu este potrivit pentru copii şi adolescenţi – din motive ce ţin nu doar de etică, ci şi de bunul-simţ. În momentul în care fotomodelele – fie fete, fie băieţi – sunt expuse la aceleaşi realităţi ca şi adulţii, devine evident faptul că această industrie este o formă de exploatare a minorilor. Cu toate acestea, pe podiumurile de prezentare şi pe copertele revistelor apar chipuri de copii cu vârste din ce în ce mai fragede, fapt care este cel puţin deranjant.
Trustul Vogue a publicat pe coperta uneia dintre publicaţiile pe care le editează şi distribuie fotografia lui Thylane Lena-Rose Blondeau, o fetiţă de doar zece ani, imagine care a revoltat publicul, în special comunitatea părinţilor. Motivul este faptul că fata este machiată strident, poartă o rochie foarte mulată şi sandale cu toc înalt şi, mai mult decât atât, este aşezată într-o poziţie sexy şi are o privire lascivă – o imagine deloc potrivită pentru un copil de această vârstă. În plus, în interiorul revistei au fost publicate şi alte poze, cel puţin la fel de supărătoare, în care Thylane apare în ipostaze la fel de provocatoare, asemenea unui fotomodel adult, care este capabil să ia decizii în cunoştinţă de cauză (în una dintre fotografii fetiţa este semidezbrăcată, pieptul ei fiind acoperit doar de câteva şiraguri de mărgele).

Thylane, noua stea a modellingului

Thylane Lena-Rose Blondeau este fiica unui fost fotbalist francez, Patrick Blondeau, şi a actriţei şi prezentatoarei de televiziune Véronika Loubry. Fetiţa este comparată cu Brigitte Bardot (care la vârsta de 15 ani apărea pe coperta revistei Elle) și a apărut deja în numeroase campanii publicitare, deci nu este o intrusă în lumea modei. De data aceasta, însă, imaginea de divă provocatoare pe care fotografii i-au creat-o cu ajutorul hainelor şi machiajului a stârnit controverse, atrăgând totodată critici din partea asociaţiilor care luptă pentru protejarea drepturilor copiilor. În legătură cu acest caz, purtătorul de cuvânt al Uniunii Mamelor declara că există îngrijorări cu privire la faptul că „agenţia de modelling care o reprezintă pe Blondeau nu face diferenţa între a reprezenta un copil şi a reprezenta un adult“. Experţii în psihologie susţin această declaraţie, afirmând că nu pot fi cuantificate efectele pe care le au aceste campanii asupra psihicului unui copil aflat în dezvoltare.

Cine este de vină?

În ciuda controverselor create, trebuie să fim cinstiţi şi să recunoaştem că nu este prima dată când o revistă de modă sau o casă de modă apelează la imaginea unui fotomodel minor, căruia îi cere să arate şi să pozeze ca un adult.
Thylane Lena-Rose Blondeau calcă pe urmele unor alte fotomodele de vârste fragede. Elle Fanning, de 13 ani, sora mai mică a actriţei Dakota Fanning, a pozat deja pentru campaniile designerului Marc Jacobs, iar Hailee Steinfeld, de 14 ani, recent nominalizată la Oscar pentru rolul din filmul „True Grit“, este noua imagine a mărcii Miu Miu. Problema a apărut însă din cauza felului în care a fost folosită imaginea acestei fete de zece ani, lucru care devine cu atât mai grav cu cât şedinţa foto a primit aprobarea părinţilor acesteia.
Şi totuşi, cine este de vină? Dacă se ţine cont de faptul că industria concursurilor de frumuseţe pentru copii capătă din ce în ce mai multă popularitate, nu este de mirare că industria modei va profita de imaginea ingenuă a fetelor şi băieţilor pentru a-şi vinde produsele. În urma dezbaterilor purtate ca urmare a „faptei“ celor de la Vogue, s-a tras concluzia că nu doar revista este vinovată pentru situaţia în care s-a ajuns, ci întreaga industrie a showbizului şi a modei, care promovează aceşti copii-model, copii-actori, copii-cântăreţi, pentru a atrage audienţă şi popularitate.

Lumea modei nu este pentru copii

Subiectul „suprasexualizării“ copiilor este foarte controversat, însă, din păcate, nu a rezolvat problema, dimpotrivă, pare să o fi amplificat. Iar lumea modei continuă „bătălia“ pentru manechine şi fotomodele tinere, cât mai fragede. Tendinţa actuală în această industrie este ca pe podiumurile de prezentare să defileze fete şi adolescente care au un vis şi care, pentru a şi-l îndeplini, înfruntă realităţi dure pentru care nu sunt pregătite. Industria modei este un domeniu dur chiar şi pentru modele mai „coapte“ sau consacrate, prin urmare nu este cel mai potrivit mediu pentru activitatea şi chiar existenţa unor fotomodele aflate în plin proces de dezvoltare fizică şi psihologică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU