12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinCarnea de peşte, benefică pentru sănătate

Carnea de peşte, benefică pentru sănătate

Este ştiut faptul că peştele este unul dintre cele mai bune alimente pentru sănătate. Mai nou, cercetătorii au demonstrat că persoanele care consumă carne de peşte de câteva ori pe săptămână prezintă un risc mai mic de a suferi un atac cerebral în comparaţie cu cei care consumă peşte o dată pe săptămână sau mai rar. „Două-trei porţii de carne de peşte pe săptămână par a fi suficiente pentru a reduce riscul de a suferi un atac cerebral“, a explicat dr. Dariush Mozaffarian de la Şcoala de Sănătate Publică de la Harvard. Rezultatele au arătat că persoanele care consumau cea mai mare cantitate de peşte prezentau un risc cu 12% mai mic de a suferi un atac cerebral faţă de cele a căror dietă nu includea carnea de peşte. Potrivit corrierre.it, dr. Susanna Larsson şi dr. Nicola Orsini de la Institutul Karolinska din Stockholm, care pentru studiul lor au analizat dieta a 400.000 de persoane din SUA, Europa, Japonia şi China, efectul benefic s-ar datora acizilor graşi omega-3, care au un efect pozitiv asupra colesterolului şi a tensiunii arteriale. De asemenea, vitamina D, seleniul şi anumite proteine găsite în carnea de peşte ar putea contribui la efectul benefic al acesteia, a adăugat dr. Mozaffarian.

Armă împotriva orbirii

Un alt studiu, de data aceasta realizat de William Christen, cercetător la Şcoala Medicală de la Harvard, a demonstrat că peştele, mai ales cel cu carnea închisă şi tonul, poate reduce semnificativ riscul de a orbi.
Oamenii care mănâncă peşte o dată sau de două ori pe săptămână au cu 50% mai puţine şanse să orbească. Meritul revine aceloraşi acizi graşi omega-3, care sunt conţinuţi de peşti precum somonul, macroul şi tonul. Aceste substanţe previn pierderea vederii din cauza degenerării maculare. Degenerarea maculară apare, în general, la persoanele ce au depăşit vârsta de 40 de ani, se manifestă treptat şi este cauzată de unele leziuni ale retinei, care, la început, se vor observa sub forma unor puncte mici, negre. Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 38.000 de femei şi confirmă rezultatele obţinute de cercetări precedente, efectuate pe bărbaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS