18.8 C
Craiova
marți, 4 august, 2020
Știri de ultima oră Magazin Bisina, conservantul natural al viitorului

Bisina, conservantul natural al viitorului

Nu aveţi timp să vă pregătiţi un pachet cu mâncare înainte de a pleca la serviciu? În viitor, acest lucru nu va mai reprezenta o problemă, întrucât vă veţi putea pregăti o gustare chiar cu un an în avans. O echipă de cercetători în domeniul alimentar a descoperit un conservant natural care ar putea însemna sfârşitul procesului de deteriorare a alimentelor: o substanţă care distruge bacteriile care cauzează descompunerea cărnii, a peştelui, a ouălor şi a produselor lactate. Conservantul, numit bisină, există în mod natural în anumite tipuri de bacterii inofensive şi are proprietatea de a împiedica dezvoltarea unor bacterii periculoase, printre care menţionăm doar E-coli, salmonella şi listeria. Bisina ar putea prelungi ,,viaţa“ alimentelor cu ani buni. Se estimează că descoperirea va revoluţiona modul în care facem cumpărături de alimente, dar şi că va contribui la reducerea semnificativă a cantităţii uriaşe de alimente care se irosesc pentru că se deteriorează înainte de a fi cumpărate. Totuşi, bisina nu are capacitatea de a împiedica deteriorarea fructelor şi legumelor, întrucât procesul de deteriorare al acestora este diferit faţă de cel al alimentelor procesate. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Minnesota susţin că această substanţă va prelungi termenul de valabilitate al alimentelor consumate în mod obişnuit, dar care, momentan, au un astfel de termen foarte strict – de exemplu fructe de mare, brânzeturi şi diverse bunuri conservate. Cercetătorii spun că, pe viitor, aceste alimente vor rezista ani întregi fără să se strice şi, mai mult decât atât, nici nu va fi nevoie să fie ţinute la frigider. Echipa de cercetare care a brevetat deja bisina a început să poarte negocieri cu mai mulţi producători alimentari din Statele Unite, estimându‑se că primele alimente care conţin bisină vor fi lansate pe piaţă în cel mult trei ani.

Descoperire întâmplătoare

Conservantul, care se poate dovedi o substanţă revoluţionară, a fost descoperit din greşeală de către microbiologul irlandez Dan O’Sullivan, în timp ce analiza o cultură de bacterii care se găsesc în intestinul uman. „Pare să fie mai eficientă decât tot ceea ce s-a descoperit până acum. Bisina nu compromite calitatea substanţelor nutritive şi nu este adăugată ca o substanţă chimică, ci ca un ingredient natural. Menirea ei este aceea de a proteja alimentele faţă de o gamă largă de bacterii care pot provoca diverse boli şi afecţiuni“, a explicat O’Sullivan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Aproape 200 de cadre medicale, confirmate cu COVID-19 la...

Şase focare de coronavirus sunt active în...

ȘTIRI GdS

Sean Penn s-a căsătorit, în secret, cu o tânără...

Actorul american Sean Penn, care anul acesta împlineşte 60 de ani, s-ar fi căsătorit în secret cu Leila George, în vârstă de...
00:00:23

Obiectiv turistic inedit, inaugurat în Grecia

Grecia a inaugurat primul său muzeu arheologic subacvatic în vestul Mării Egee. Expoziția include aproximativ patru mii de amfore de pe o...

Skoda pierde teren. S-a raportat o scădere a livrărilor...

Skoda a livrat 426.700 de mașini în prima jumătate a anului, în scădere cu 31% față de aceeași perioadă din 2019. Totuşi,...

SUA: Grădina zoologică din Bronx își cere scuze pentru...

Grădina zoologică din Bronx, New York, a ținut timp de o săptămână un bărbat din centrul Africii în țarcul pentru maimuțe, relatează CNN.

Coronavirus: Gala Primetime Emmy Awards 2020 se va desfăşura...

Cea de-a 72-a ediţie a galei de decernare a premiilor Primetime Emmy, considerate echivalentul premiilor Oscar în industria de televiziune, se va...

NASA va trimite un nou rover către Marte

NASA va lansa mâine un nou rover pe planeta Marte. Roverul este un vehicul robotizat care va culege date despre Planeta Roșie. Zborul va dura, aproximativ,...