16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024

Scurte ştiri

Expoziţie de documente şi fotografii

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ propune craiovenilor în luna decembrie expoziţia itinerantă „Războiul de reîntregire 1916-1919“, realizată de Secţia Arhivă istorică – Colecţii speciale a Bibliotecii Naţionale a României, cu care biblioteca din Craiova colaborează. Expoziţia este în format electronic şi face cunoscute publicului documente şi fotografii mai puţin cunoscute, legate de campaniile Armatei Române în Războiul pentru reîntregirea ţării.
Mirela MARINESCU

Seară literară cu Matei Vişniec la Berlin

 „Omul-pubelă“, una dintre cele mai apreciate şi jucate piese ale lui Matei Vişniec, a fost tradusă de curând în limba germană, de către Jan Cornelius. Cu această ocazie, pe 4 decembrie, Matei Vişniec şi Jan Cornelius prezintă fragmente din piesă, în cadrul unei seri literare la Institutul Cultural Român din Berlin.
„Omul-pubelă“ analizează absurditatea vieţii şi dezumanizarea societăţii, textul impresionează prin stilul în care este scris, marcat de suprarealism, poezie, umor negru. Un text neobişnuit, cutremurător, plin de riscuri – ca o Cutie a Pandorei.
Lectura se va face în germană de Jan Cornelius şi în română de Matei Vişniec, iar pe parcursul lecturii ambientul muzical va fi asigurat de pianistul Andrei Banciu, care va interpreta melodii de Eric Satie.
Matei Vişniec, născut în 1956 în Rădăuţi, a părăsit în 1987 România şi s-a instalat în Franţa. Vişniec este al doilea dramaturg român care reuşeşte să se impună în lumea selectă şi conservatoare a teatrului francez, după Eugen Ionesco.
Mirela MARINESCU

Textele scrise pentru blog de Saramago, reunite în volumul „Caietul“

Textele scrise pentru blog de portughezul Jose Saramago, majoritatea cu tentă politică şi despre vremurile contemporane, au fost reunite în volumul intitulat „Caietul“, care va fi lansat şi în România, la Editura Polirom.
„Saramago este unul dintre cei mai originali scriitori europeni contemporani. Prin «Caietul», care are drept instrumente curiozitatea ironică şi pesimismul meditativ, el transformă improbabilul în lucruri de neuitat“, notează New York Times.
Publicate pe blogul său în perioada septembrie 2008 – martie 2009, textele nu ocolesc subiecte ca recesiunea, abuzurile de putere şi războaiele religioase. Iar toate sunt concepute, aşa cum şi-a obişnuit Saramago cititorii, pornind de la o simplă premisă, construind o poveste, care treptat începe să semene cu realitatea de toate zilele.
NewsIn

„Inception“ are cele mai multe nominalizări la premiile Satellite
SF-ul „Inception“, cu Leonardo DiCaprio, are cele mai multe nominalizări, respectiv 11, la premiile Satellite, care vor fi acordate anul acesta pentru a 15-a oară, în Statele Unite, de către International Press Academy.
Producţia regizată de Christopher Nolan se află şi printre cele zece pelicule nominalizate la categoria Cel mai bun film al anului, alături de „127 Hours“, „Animal Kingdom“, „Blue Valentine“, „Get Low“, „The Ghost Writer“, „The King’s Speech“, „The Social Network“, „The Town“ şi „Winter’s Bone“.
La categoriile rezervate producţiilor TV, cele mai multe nominalizări, câte cinci fiecare, le-au primit serialele „Glee“ şi „The Good Wife“.
Câştigătorii vor fi anunţaţi pe 19 decembrie.
NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS