30.1 C
Craiova
miercuri, 12 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Ciocolata, în criză 

În 20 de ani, ciocolata ar putea deveni o delicatesă rarisimă. Anunţul a fost făcut de specialiştii de la Cocoa Research Association, cu ocazia conferinţei anuale, organizate de Academy of Chocolate din Marea Britanie. În ultimii şase ani, preţul unui kilogram de cacao practic s-a dublat, iar producătorii sunt îngrijoraţi de situaţia creată. Arborii de cacao cresc mai ales în pădurile tropicale din America Latină şi în Africa, iar fermierii din aceste zone nu primesc din partea guvernelor locale acele stimulente financiare de care au nevoie pentru a-şi întreţine plantaţiile şi pentru a înlocui arborii pe măsură ce aceştia mor de bătrâneţe. În plus, solurile din plantaţiile tradiţionale de cacao din Africa se degradează rapid şi, ca şi cum nu era suficient, nu mai există nici persoane dispuse să continue această tradiţie milenară. Din câte se pare, copiii acestor fermieri africani, a căror medie de viaţă este de doar 56 de ani, preferă să îşi caute de lucru în zonele urbane, având în vedere că munca pe plantaţii este istovitoare şi, în plus, aduce beneficii foarte mici. „Peste 20 de ani, ciocolata va fi un fel de caviar. Va deveni atât de rară şi de scumpă, încât un cetăţean obişnuit nu îşi va mai permite să o cumpere“, a explicat John Mason, directorul şi fondatorul Nature Conservation Research Council. Altă problemă o reprezintă faptul că tot mai mulţi fermieri decid să renunţe la cultivarea acestui produs în favorarea culturilor de soia sau palmier pentru ulei, pentru că sunt mult mai cerute pe piaţa alimentară şi cea de biocarburanţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS