15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinComedie de calitate, pe scena Naţionalului

Comedie de calitate, pe scena Naţionalului

„Playboy în timpul liber“, spectacol al Teatrului „Nottara“, şi „Cafeneaua“ de la „Bulandra“ vin să încânte publicul craiovean, în reprezentaţii care vor avea loc pe scena Tea-trului Naţional „Marin Sorescu“.

„Sinucigaşul“ cu Dan Puric a umplut la refuz sala „Amza Pellea“ a Naţionalului craiovean în seara reprezentaţiei. Momente savuroase, amănunte pline de semnificaţie, replici memorabile au făcut ca asistenţa să guste spectacolul, satisfăcându-şi dorinţa de a admira la lucru mari actori ai scenei româneşti.
Mâine, la ora 19.00, gongul va bate din nou, anunţând o nouă întâlnire cu numele mari ale teatrului românesc. De această dată, în lumina rampei vor urca Diana Lupescu, Valeria Ogăşanu, Virgil Ogăşanu, aducând povestea unui Playboy, o poveste despre nevoia de iubire şi teama de singurătate, după o regie şi scenografie purtând semnătura Dianei Lupescu, pe un text a lui Aleksandr Galin.
Piesa le aduce în prim plan pe cele două femei, aflate la „vârsta a doua“ şi care încă sunt în căutarea dragostei, Sirena, o doamnă simplă, „sufletistă“, plină de temperament, implicată în afaceri imobiliare, şi Victoria, intelectuală fină, timidă, neîmpăcată cu ideea că soţul a părăsit-o, mereu în căutarea unei fericiri ce pare că o ocoleşte. Nu lipseşte din acest tablou nici Playboy.
Întâlnirea celor trei personaje ale piesei este ţesută cu umor, ironie şi căldură. Ele îşi dezvăluie destinele, făcând echilibristică emoţională între râs şi plâns, între deznădejde şi speranţă, între disperare şi împăcare sufletească.
Un număr de telefon greşit şi încurcăturile se ţin lanţ, spre deliciul publicului.
Piesa „Playboy în timpul liber“ este, de altfel, o comedie romantică şi spumoasă, despre dragoste şi deziluzie, despre speranţă şi deznădejde, despre singurătate şi nevoia de tandreţe, o comedie care adună un şir lung de nefericiri, parte din viaţa presărată cu deziluzii, dar aşezate în aşa fel încât nu nasc lacrimi de tristeţe, ci râsete cu lacrimi.
Fineţea partiturilor şi evoluţia de excepţie a celor trei mari actori ai scenei româneşti, Diana Lupescu, Valeria Ogăşanu şi Virgil Ogăşanu, au fost remarcate în festivalurile de teatru, unde spectacolul a fost încununat cu premii. „Playboy în timpul liber“ a primit Premiul pentru cel mai bun spectacol în cadrul ediţiei din 2009 a Festivalului Vedeteatru, atât din partea juriului de specialitate, cât şi din partea publicului.
De asemenea, Diana Lupescu a fost laureată cu „Premiul pentru cea mai bună actriţă“ în cadrul Festivalului Naţional de Comedie de la Galaţi, în octombrie 2009.
Nu este de neglijat nici succesul spectacolului în Germania, unde s-a bucurat de aprecierea publicului în cadrul reprezentaţiilor susţinute la Köln, Frankfurt, Stuttgart, Nürnberg şi Ausburg.

Cel mai longeviv spectacol din repertoriul Teatrului „Bulandra“

Craiovenii îi vor putea revedea pe Horaţiu Mălăele, Dana Pologea şi Emilia Popescu luni, 29 noiembrie, de la ora 19.00, în „Cafeneaua“. Reprezentaţia, cel mai longeviv spectacol din repertoriul Teatrului „Bulandra“, aparţine autorilor americani Sam Bobrik şi Ron Clark.
Şi de această dată, iubitorii de teatru din Cetatea Băniei vor putea gusta o comedie, un spectacol de calitate presărat cu omeneşti melancolii. „O comedie în care râsul capătă gustul sărat al lacrimilor. Un spectacol despre viaţă, iubire, trădare şi singurătate, un spectacol al tuturor, dar mai ales al sufletelor anonime, pustiite de necazuri aparent banale. O bufonadă amară, de altitudine dramatică, ce ne propune să cunoaştem povestea simplă a unei familii americane: Louise şi Wally Murdock (văzuţi la 30, 50 şi 70 de ani), căsnicia lor fisurată, dar şi consolidată de apariţia tinerei Janet“, aceasta este de fapt „Cafeneaua“ în regia lui Horaţiu Mălăele, după cum se precizează în caietul-program.
„Mai limpede ca orice, mi-am descoperit ambiţiile şi slăbiciunile, norocirile şi nenorocirile, viaţa mea, a voastră, a noastră şi toate la un loc răsturnate în viaţa acestei familii imaginate – oglinda vie şi spăimântătoare a vieţii noastre pe pământ“, mărturiseşte actorul şi regizorul, convins că aceasta va fi şi senzaţia celui care va sta în scaunul spectatorului şi va descoperi radiografia efemerei noastre treceri pământene din „Cafeneaua“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS