10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFarmecul culorilor

Farmecul culorilor

Această iarnă lungă v-a alungat chiar şi ultima fărâmă de optimism pe care o mai aveaţi în suflet? Nici o problemă, îmbrăcaţi-vă colorat şi depresia va începe uşor, uşor să dispară.

Iarna pare că nu vrea să ne părăsească, atmosfera cenuşie alungând şi ultima fărâmă de optimism pe care o mai aveam în suflet. Un remediu eficient pentru a combate „cenuşiul“ iernatic este să optăm pentru ţinute cât mai colorate. Chiar dacă în acest fel nu vom scăpa de toate problemele, putem cel puţin să primim o mână de ajutor. Oricum ar fi, un lucru este cert, cel puţin în opinia psihologilor: culorile hainelor pe care le purtăm au o importanţă deosebită asupra dispoziţiei şi stărilor noastre sufleteşti. Cel puţin aceasta este părerea psihologilor italieni, în opinia cărora putem găsi o soluţie pentru a ne ridica moralul nicăieri altundeva decât în propriul nostru şifonier. „Culoarea ne influenţează moralul. Însă şi teoria inversă este adevărată, mai ales când trebuie să alegem în ce ne îmbrăcăm. Atunci când suntem trişti, ne este greu să alegem culori vii sau pastelate, deşi acestea sunt dominante în colecţiile stiliştilor pentru primăvară – vară“, explică psihologul Paola Vinciguerra. În plus, însăşi vremea ne determină să nu optăm pentru culori strălucitoare. De altfel, în colecţiile toamnă – iarnă domină culori precum negru, maro, gri sau albastru, semn că şi stiliştii se lasă influenţaţi de condiţiile meteo atunci când creează.

Trezirea la viaţă

Odată cu apariţia primelor raze ale soarelui, avem tendinţa să ne orientăm spre hainele în culori pastelate, dar şi în nuanţe mai strălucitoare.
Culorile vedetă ale acestui sezon sunt albastru, roşu, alb şi negru, pastelurile şi nuanţele neutre. După cum bine se ştie, albastrul, cu toate nuanţele sale, de la turcoaz la albastru amparo, a fost dintotdeauna asociat cu impresia de primăvară. Culorile pastelate sunt cele mai recomandate pentru a face uitat cenuşiul iernii. Galbenul deschis, coraiul sau violetul sunt doar câteva dintre culorile menite să ne lumineze şi mai mult zilele de primăvară. Farmecul subtil al nuanţelor neutre nu trebuie nici el neglijat, ştiut fiind faptul că aceste culori scot în evidenţă croiala hainelor. Doamnele mai îndrăzneţe pot opta pentru roşu aprins sau portocaliu, care trebuie însă combinate cu nuanţele neutre. Pe val rămâne şi eterna şi eleganta combinaţie alb şi negru, care este mereu în tendinţe, indiferent de sezon.

Sfatul specialistului

„În cazul în care sunteţi cu moralul la pământ, ar fi bine să rupeţi schemele şi să eliminaţi negrul şi griul din garderobă, optând, în schimb, pentru nuanţe calde şi vii de roz, fucsia, verde, bej, auriu sau alb. Vă veţi simţi imediat mai în formă“, cred psihologii. Oricum ar fi, indiferent de situaţie şi moral, trebuie să avem grijă de imaginea noastră, dincolo de culoarea pe care o alegem. „Adevărul este că, atunci când suntem trişti sau deprimaţi, avem tendinţa să ne neglijăm şi să ne îmbrăcăm în primul lucru care ne cade în mână“, spun psihologii. Iar această neglijenţă nu ne face deloc bine. În opinia specialiştilor, exact în momentele în care ne simţim cu moralul la pământ, trebuie să fim mai atenţi cu propria imagine şi să ne dedicăm „câteva minute în plus atunci când alegem hainele şi chiar să optăm pentru ceva ce ni se pare «ieşit din comun». În acest fel, scăpăm măcar un pic de tristeţe“. Acelaşi lucru este valabil pentru ieşirile nocturne. În astfel de ocazii, se recomandă culori precum gri şi alb, cu accesorii strălucitoare, împodobite cu cristale, strasuri sau paiete.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS