17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinA înnebunit natura!

A înnebunit natura!

Pământul a tremurat din nou, din Haiti până în Japonia şi în Chile. Ce se întâmplă oare sub picioarele noastre? Plăcile tectonice pe care „se sprijină“ planeta noastră se „ciocnesc“ încontinuu. Iar consecinţele sunt dezastruoase.

Pământul tremură. Seria de seisme – care a debutat pe 12 ianuarie, în Haiti, a continuat cu Japonia, pe 26 februarie, şi a atins apogeul în Chile, pe 27 februarie – bagă în sperieţi pe oricine. În plus, neputinţa celor care încearcă să facă previziuni este totală, în ciuda secolelor de studii, încercări şi momente iluzorii de succes. Iar statisticile confirmă: cutremurele din prezent fac mult mai multe victime decât în trecut. Doar în 2009, 1.700 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unor seisme, în timp ce în 2008, situaţia a fost mult mai tragică, numărul victimelor ridicându-se la 88.000, majoritatea în regiunea Sichuan, unde cutremurul a atins magnitudinea de 7,9 grade. În acest an însă, în Haiti (magnitudine 7) şi Chile (8,8 intensitate), numărul victimelor depăşeşte deja 200.000. Cutremurul din Chile este un exemplu edificator pentru ceea ce se întâmplă când un cataclism se desfăşoară chiar sub picioarele noastre. La ora 3.34, pe 27 februarie, în Concepcion, în doar câteva secunde, a fost eliberată toată energia acumulată în Pământ de-a lungul a aproape două secole. Forţa cutremurului din Chile – depăşită doar de patru ori de a începutul secolului XIX – a fost comparată cu explozia simultană a mii de bombe nucleare. Undele seismice au început să se deplaseze de-a lungul coastei cu o viteză cinci kilometri pe secundă. Toate cele 4.000 de seismografe plasate pe planetă au vibrat la unison. Fundul marin s-a ridicat cu un metru şi, o dată cu el, şi tone de apă. Valurile tsunamiului au început să se propage de-a lungul Pacificului cu viteza unui avion cu reacţie, atingând aproape 900 de kilometri pe oră. Din fericire – motivele nu sunt deloc clarificate – zidurie de apă nu au atins înălţimi mari (doi metri maximum), iar coastele au scăpat de data aceasta fără a fi distruse. Altă veste bună este faptul că Chile nu este un stat tocmai nepregătit pentru astfel de situaţii şi are o legislaţie riguroasă în ceea ce priveşte ingineria antiseismică.

Mai mulţi oameni, mai multe victime

Vina pentru creşterea numărului de victime în urma seismelor nu este neapărat a Terrei, care continuă să tremure la fel de mult şi în acelaşi mod ca până acum. De fapt, creşterea populaţiei pe planetă şi concentraţia oamenilor în metropole sunt principalele cauze ale acestor tragedii. Nu cutremurele, oricât ar fi de violente, au fost cele care au ucis, ci clădirile construite cu materiale de proastă calitate şi înghesuite unele lângă altele în zonele în curs de dezvoltare. Cu o zi înainte de cutremurul chilian, pe 26 februarie, în Okinawa, un seism de aceeaşi magnitudine nu lăsase în urmă nici o victimă, dovadă a faptului că în cazul unui cutremur puternic, diferenţa între viaţă şi moarte o face robusteţea cimentului din care este construită casa. Cutremurul din Japonia s-a soldat doar cu câteva sperieturi pentru locuitorii din marile oraşe. Nu acelaşi lucru se poate spune despre cel care a avut loc în Chile. Din 1835, în Concepcion nu mai avusese loc nici un cutremur. În acea zonă, după cutremur, a sosit Charles Darwin care naviga la bordul Beagle, pentru a-şi pune la punct teoria despre evoluţie. El a descris oraşul ca fiind o adunătură de cărămizi şi trunchiuri smulse şi a observat o serie de modificări importante pe care linia coastei le suferise în urma seismului. Anul trecut, un geolog francez şi unul chilian au preluat datele lui Darwin şi au publicat un studiu în care se prevedea că alt cutremur va avea loc în curând, cu o magnitudine peste opt grade. Articolul celor doi a fost publicat în luna iunie a anului trecut în revista Physics of the earth and planetary interiors. Deşi cei doi nu aveau pretenţia că previziunile lor sunt exacte, ei au dorit doar să atragă atenţia asupra unei observaţii statice bazată pe legea numerelor mari: „Zona din Concepcion-Constitucion este foarte matură din punct de vedere seismic, având în vedere că nu a mai avut loc nici un cutremur din 1835“.

Zona din Concepcion-Constitucion este foarte matură din punct de vedere seismic, având în vedere că nu a mai avut loc nici un cutremur din 1835“.

Revista Physics of the earth and planetary interiors

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII