12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinConfort şi căldură pe pârtia de schi

Confort şi căldură pe pârtia de schi

Cum vacanţa de Sărbători este foarte aproape, mulţi dintre dumneavoastră probabil că şi-au făcut planuri de mers la schi. Succesul unei vacanţe la munte, în zăpadă, depinde şi de vestimentaţia pe care o alegeţi pentru a practica diverse sporturi de iarnă.

Sportivii profesionişti vă pot garanta că succesul şi plăcerea în acest domeniu sunt date, în mare parte, şi de vestimentaţie. Hainele pe care le purtaţi pe pârtie pot afecta, în bine sau în rău, performanţele „sportive“ şi experienţa schiatului. O costumaţie potrivită pentru practicarea sporturilor de iarnă poate cuprinde multe elemente, în funcţie de zăpada de pe pârtie şi de condiţiile meteorologice, însă secretul din spatele vestimentaţiei de schi constă în „aplicarea“ mai multor straturi de haine. O astfel de alegere vă dă posibilitatea de a rezista în orice condiţii pe pârtie. Dacă mergeţi pe pârtie mai mult ca observator, puteţi oricând să mai puneţi o haină pe dumneavoastră, iar dacă, dimpotrivă, sunteţi mai activ, mai puteţi da jos din ele când vă încălziţi.

Stratul vestimentaţiei pentru schi

În general, hainele care alcătuiesc acest strat sunt făcute din materiale impermeabile ca, de exemplu, polipropilena sau capilena, materiale care au fost create special pentru a nu absorbi umezeala şi care se usucă mai repede decât fibrele naturale. Specialiştii recomandă să nu purtaţi niciodată haine din bumbac atunci când mergeţi la schi, în schimb recomandă purtarea articolelor vestimentare din lână, pentru că acest material îşi păstrează impermeabilitatea chiar şi dacă se udă. Purtaţi aşa-numitele bluze de piele şi colanţi din fibre sintetice pentru a vă proteja corpul de frig, pe sub care optaţi pentru lenjerie intimă fabricată şi ea din materiale impermeabile. Dacă vă număraţi printre persoanele a căror circulaţie sanguină periferică nu funcţionează la parametri normali şi aveţi mai tot timpul mâinile şi picioarele reci, purtaţi şosete flauşate sau vătuite şi nu uitaţi de mănuşi, care trebuie să fie şi ele călduroase. Şi chiar dacă nu vă confruntaţi cu această problemă a sistemului circulator, este bine să aveţi în bagaj astfel de accesorii, pentru că nu se ştie niciodată cât de mult va scădea mercurul în termometru.

Hainele „de mijloc“

Aceste obiecte vestimentare au rolul de a vă ţine cald, spre deosebire de cele care formează stratul de bază, a căror menire este aceea de a vă feri de umezeală. Hainele din stratul de mijloc sunt în general mai groase decât celelalte, întrucât trebuie să menţină aerul cald format şi să împiedice „evaporarea“ căldurii corpului. Hainele din lână, blană sau molton sunt cele mai indicate pentru a forma stratul de mijloc al costumaţiei de schi, acestea fiind cele mai călduroase materiale. Nici în acest caz nu este recomandat să optaţi pentru haine de bumbac. Pentru mâini şi picioare, cele mai indicate elemente ale „stratului de mijloc“ sunt mănuşile groase, impermeabile, sau cele cu un deget, respectiv ciorapii speciali pentru schi, aceştia fiind făcuţi din lână. Este indicat ca atunci când porniţi spre pârtie să vă acoperiţi capul şi urechile cu o căciulă groasă.

Partea exterioară a costumaţiei purtate pe pârtie

Când mergeţi la schi este posibil să găsiţi un mediu cu vânt tăios, zăpadă, lapoviţă, ceaţă şi uneori chiar şi ploaie. De aceea, hainele pe care le purtaţi trebuie să vă protejeze de toate aceste fenomene meteorologice. Stratul de bază şi cel de mijloc pot fi compromise de vremea rea, dacă nu sunt protejate corespunzător cu un strat exterior. Acesta trebuie să fie format din haine confecţionate din materiale rezistente la vânt şi impermeabile. Cele mai indicate sunt jachetele şi pantalonii din fâş sau din materiale speciale, folosite la fabricarea costumelor schiorilor profesionişti. Dintre accesoriile care fac parte din stratul exterior al costumaţiei, menţionăm mănuşile de fâş, care se poartă peste mănuşile călduroase, de lână, dar şi o cască şi ochelari de protecţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS