10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazin„Ajutor, nu ştiu să fiu mamă!“

„Ajutor, nu ştiu să fiu mamă!“

Internetul este invadat în ultima perioadă de zeci de cluburi virtuale, unde femeile au ocazia să îşi descarce sufletul şi să îşi povestească problemele, informează cotidianul italian La Stampa.

„Alice traversează o perioadă sinistră: plânge şi se agită permanent. Îmi spun mereu că îi va trece şi probabil o să ajung să cred şi eu. Acum, mai bine mă duc să îmi fac un ceai de muşeţel“. „Traversez o perioadă neagră. Domenico nu mănâncă pentru că este gelos pe Giorgia. Ea nu doarme pentru că o dor urechile. Valentina nu învaţă pentru că eu nu o ajut, iar tatăl ei îi spune că trebuie să se odihnească pentru că e obosit. Ajunge, îmi vreau viaţa înapoi“. Sau: „Sunt o mamă dezastruoasă. Acasă s-a declanşat un adevărat scandal pentru că am certat copilul care nu dorea să doarmă. Însă, e normal să cedezi atunci când eşti mamă, ai un serviciu şi trebuie să ţii o gospodărie, nu?“. Alţii au găsit soluţia: „Azi am dus piticul «urlător» la bunici. Nu vreau să îl mai văd nici în poză“. Toate aventurile de mai sus sunt relatate pe bloguri cu nume elocvente: „Mame rele“, „Singurătatea mamelor“, „Mame adevărate“. Toate aceste mărturii, precum şi faptul că site-ul cel mai popular din America este badmothersanonymous distrug mitul care asociază mamele cu liniştea şi fericirea absolută. Această adevărată revoluţie a fost declanşată de comun acord de mamele sătule de remuşcări şi de nervi, din cauza incapacităţii de a se asemăna cu acel model care le obligă să fie mereu calme şi răbdătoare, chiar şi atunci când copilul nu vrea să doarmă, deşi este ora patru dimineaţa, sau se încăpăţânează să meargă la grădiniţă cu geaca şi sandalele de plajă. Şi după toate acestea, mai există şi pretenţia să fie radioase, doar sunt mame, chiar dacă au cearcăne, iar pe la coafor nu au mai ajuns de un veac. Vechea mentalitate potrivit căreia maternitatea poate fi considerată echivalentul liniştii şi al împlinirii a rămas azi un stereotip care mai funcţionează doar în reclamele la cine ştie ce iaurturi. Însă, din cauza acestei mentalităţi, femeile contemporane se simt mame denaturate, incapabile şi dezastruoase.

Cursuri pentru mame

„Cea mai bună mamă este femeia care ştie să îşi îndeplinească atribuţiile fără a se simţi vinovată. Societatea pretinde însă ca ea să se anuleze de dragul copiilor sau să se ocupe de ea doar cuprinsă de remuşcări. Bine că există bloguri unde femeile pot să îşi spună frustrările care se acumulează“, este de părere psihiatrul Raffaele Morelli. Iar doamnele direct interesate ştiu totul despre aceste bloguri. „Când aud o mamă că este superfericită, nu o cred. Eu mă duceam la muncă proaspătă şi mereu în formă, gata să mut munţii din loc, apoi ajungeam acasă şi mă întindeam un pic în pat, înainte să ies cu prietenele. Acum nu mai am timp şi, atunci când am, nu mai am energie sau mă simt vinovată“, scrie altă mămică. De aceea, cele mai motivate se organizează cum pot, cum este cazul italiencelor Caterina Della Torre şi Flavia Rubino – mame, angajate şi bloggere -, care au inventat cursuri de „mom coach“ destinate celor, la fel ca ele, nu au de gând să se lase dominate. Indiferent că e vorba de şedinţe în grup sau individuale, mamele sunt stimulate de un „motivator“ să iasă din unica dimensiune de mamă şi să le ajute să reintre în cea de femeie. „Viaţa oricui nu e doar lapte şi miere. Cine spune asta se înşală amarnic. Eu cred că o femeie care se confesează şi îşi recunoaşte slăbiciunile este mult mai curajoasă decât cea care tace. Atunci când citim ce spun celelalte, nu ne mai simţim aşa de singure“, scrie ca o concluzie altă mămică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII