5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMirodeniile, o explozie de arome şi sănătate

Mirodeniile, o explozie de arome şi sănătate

Condimentele şi ierburile aromatice nu sunt doar elementele care conferă o aromă deosebită mâncărurilor, ci sunt adevărate explozii de bunătate, întrucât nutriţioniştii spun că aceste minuni ale naturii aduc foarte multe beneficii pentru sănătate.

Mirodeniile de tot soiul sunt folosite de sute de ani nu doar în gastronomie, ci şi în medicină. Multe dintre aceste ingrediente au proprietăţi antibacteriene şi sunt folosite din cele mai vechi timpuri pentru a favoriza conservarea alimentelor, în special în vremurile când frigiderul nu fusese încă inventat. În medicina tradiţională, chimionul, coriandrul, menta şi usturoiul erau folosite în antichitate pentru a vindeca tulburările digestive, în timp ce extractul de seminţe de pătrunjel era administrat ca laxativ şi pentru reglarea retenţiei de apă. Şi în ziua de azi, multe condimente şi ierburi aromate sunt folosite ca remedii naturiste, ghimbirul, de exemplu, fiind un tratament eficient împotriva greţurilor.
Beneficiile pe care mirodeniile le aduc sănătăţii nu sunt doar credinţe populare, întrucât mai multe studii ştiinţifice au dovedit faptul că plantele aromatice conţin o gamă largă de substanţe nutritive şi componente chimice vegetale (fitochimicale) care pot preveni apariţia bolilor şi care potenţează sănătatea.

Mirodeniile, minunate pentru sănătate

Cercetările efectuate în domeniul medicinei au arătat că mai toate plantele aromatice şi condimentele conţin cantităţi semnificative de antioxidanţi, substanţe care combat radicalii liberi ce generează diverse afecţiuni. În plus, mirodeniile sunt bogate în substanţe chimice vegetale precum curcumina (se găseşte în şofran), capsaicina (se găseşte în ardeiul iute), alicina (componentă a usturoiului) şi gingerolul (se găseşte în ghimbir), conţinând, totodată, şi o gamă largă de vitamine, inclusiv vitamina C.
Potrivit nutriţioniştilor, condimentele şi ierburile aromatice potenţează proprietăţile medicale ale altor alimente, datorită unui fenomen numit „sinergie alimentară“. Din acest motiv, veţi avea mai multe de câştigat dacă veţi consuma mirodeniile ca atare, integrate mâncărurilor, şi nu veţi opta pentru suplimente nutritive care să conţină fitochimicale. Alt beneficiu major pe care îl aduc mirodeniile se datorează proprietăţilor acestora de potenţare a gustului şi aromei, fapt ce sporeşte satisfacţia gastronomică şi reduce pericolul de a mânca mai mult decât aţi avea nevoie. În plus, dacă folosiţi condimente sau ierburi aromate când gătiţi, preparatele nu vor mai avea nevoie de sare, grăsimi sau zahăr.

Condimente sau ierburi aromatice?

În general, ierburile aromatice sunt sau provin din frunzele diferitelor plante, în timp ce condimentele sunt procesate din seminţele, fructele, coaja sau rădăcinile plantelor. Cu toate acestea, regula nu este bătută în cuie, întrucât există anumite plante din care rezultă şi ierburi aromatice, şi condimente. Un exemplu în acest sens este coriandrul. Frunzele de coriandru pot fi folosite ca atare pentru a da gust diverselor mâncăruri gătite, în timp ce seminţele lui sunt utilizate pentru a prepara pasta de curry.
Mirodeniile, de orice fel ar fi ele, pot fi folosite şi în stare proaspătă, dar şi conservate sau uscate. Dacă sunt depozitate în condiţii corespunzătoare, atât condimentele, cât şi ierburile aromatice îşi păstrează proprietăţile şi nu îşi pierd nici din componentele chimice benefice.

Controlul calităţii mirodeniilor

Este foarte important ca mirodeniile să fie păstrate corect, pentru a nu-şi pierde din proprietăţi. Astfel, dacă aţi făcut rost de ierburi aromatice proaspete, înveliţi-le într-un şerveţel de hârtie şi păstraţi-le în frigider, într-o pungă de plastic. Alternativa ar fi să le ţineţi cu cozile într-un borcan cu apă, acoperindu-le cu o pungă de plastic. Oricum ar fi, este recomandat să nu ţineţi mirodeniile proaspete nefolosite mai mult de o săptămână.
Cât despre ierburile aromatice şi condimentele uscate, acestea trebuie păstrate într-un recipient etanş sau într-o pungă de plastic, într-un loc întunecos şi răcoros, dar nu mai mult de şase luni. Este foarte important să nu ţineţi mirodeniile în apropierea unei surse de căldură, întrucât în aceste condiţii calitatea şi aroma vor avea de suferit.
Pentru ca ierburile proaspete să îşi menţină gustul, culoarea şi textura, este recomandat ca la gătit să le folosiţi când preparatul este aproape gata. În schimb, mirodeniile uscate trebuie integrate mâncărurilor chiar la începutul procesului de gătit, pentru ca aromele puternice să aibă timp să se împrăştie şi să se impregneze în ingrediente.
În general, condimentele ar trebui folosite în cantităţi mici, prin urmare, le puteţi utiliza cât de des vreţi. Adăugate la preparate ce conţin legume, fructe, cereale, diverse soiuri de alune şi seminţe, mirodeniile nu vor face altceva decât să contribuie la cantitatea de substanţe benefice pe care organismul o preia din alimentaţia zilnică.

5 idei pentru a folosi mirodeniile

1. Adăugaţi usturoi şi ierburi mediteraneene la sosurile preparate pentru paste.
2. La micul dejun, presăraţi scorţişoară peste cerealele integrale sau peste musli.
3. Aromaţi merele coapte cu nucşoară şi cuişoare.
4. Ca alternativă la ceai, faceţi infuzie de metă sau ghimbir.
5. Adăugaţi rozmarin în salatele de cartofi.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS