24.5 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinÎn vacanţă pe mapamond

În vacanţă pe mapamond

România, Franţa, Elveţia, Egipt şi Tunisia sunt unele dintre cele mai solicitate destinaţii pentru sezonul rece de anul acesta.

Doar câteva zile ne mai despart de iarnă, de aceea ne aducem aminte şi de vacanţă. Însă, când spui „vacanţă de iarnă“, nu te gândeşti doar la sărbători, ci la trei luni în care poţi avea un concediu plăcut oriunde în lume. Pentru sezonul rece, agenţiile vin cu oferte pentru toate colţurile lumii, iar noi am căutat unele dintre cele mai frumoase destinaţii.

Iarnă în stil tradiţional

În ceea ce priveşte destinaţiile de iarnă din România, Valea Prahovei, Vatra Dornei şi Băile Tuşnad sunt cele mai căutate de turişti. Supranumită şi „Perla Bucovinei“, staţiunea Vatra Dornei este apreciată mai mult datorită pârtiilor de schi.
Pârtia Dealu Negru are o lungime de 3.000 m, beneficiază de instalaţie de transport cu telescaun şi este destinată schiorilor amatori, având un grad de dificultate mediu. Pârtia de schi Parc este destinată schiorilor începători sau copiilor, fiind dotată cu o instalaţie de teleschi şi baby-schi. Agenţiile de turism oferă cazare la hoteluri şi pensiuni la preţul de 200 de lei pe cameră cu micul dejun inclus. Situat în partea sudică a Depresiunii Ciucului, oraşul Băile Tuşnad, înconjurat de Munţii Harghita şi Bodoc, este cea mai mică staţiune balneară din ţara noastră.
Una dintre atracţiile turistice ale locului este cetatea Balvanyos, cea mai mare a secuilor. Despre apele minerale din zona Tuşnadului există dovezi scrise din secolul XVIII şi de atunci zona este apreciată pentru izvoarele de apă minerală cu efecte curative.
În apropiere de Băile Tuşnad se află şi Lacul Sf. Ana, singurul din Europa Centrală aşezat într-un crater vulcanic care s-a păstrat intact. Este considerat o raritate a naturii, fiind declarat rezervaţie naturală. În Băile Tuşnad, agenţiile de turism oferă pachete în perioada iernii cu preţuri începând de la 560 de lei, incluzând cinci nopţi de cazare cu demipensiune şi şase şedinţe de tratament.

Schi pe pârtiile din Franţa şi Elveţia

Pentru destinaţiile externe de schi, agenţiile de turism prezintă oferte cât mai variate. Anul acesta, două destinaţii lansate pe piaţa turistică din România au cunoscut un real succes. Este vorba despre staţiunea de schi Chamonix, din Franţa, şi St. Moritz, din Elveţia.
Chamonix găzduieşte anual milioane de turişti pasionaţi de practicarea sporturilor montane. Oraşul este situat foarte aproape de punctul comun de frontieră dintre Franţa, Elveţia şi Italia, la poalele Vârfului, Mont-Blanc, cel mai înalt din Europa, cu 4.810 m altitudine.
Staţiunea oferă pârtii de schi între altitudinea de 1.035 şi cea de 3.300 m, ele fiind deschise din decembrie până în mai datorită gheţarului şi sistemului de zăpadă artificială.
Gheţarul „Mer de Glace“ (Marea de Gheaţă) reprezintă una dintre atracţiile staţiunii şi poate fi admirat călătorind cu trenul de gheţar, care urcă până la 1.913 m. Preţul pentru un pachet ce include opt nopţi de cazare la hotel de trei stele cu mic dejun inclus porneşte de la 365 de euro. În perioada Sărbătorilor de iarnă, preţurile pot fi şi de două ori mai mari.
St. Moritz este cea mai veche şi una dintre cele mai faimoase staţiuni de schi din lume. Situată la altitudinea de 1.856 m, se bucură de 322 de zile însorite pe an şi este un adevărat paradis pentru cei pasionaţi de sporturile de iarnă, dar şi pentru cei care caută o viaţă de noapte activă.
Staţiunea a fost aleasă de ADAC Ski guide, una dintre cele mai bune din lume la cinci categorii: schi alpin, snowboard, schi fond, ture pe schiuri şi apres schi. Fiind considerată o staţiune de lux, exclusivistă, preţurile sunt pe măsură. Un sejur cu cazare la hotel de patru stele cu demipensiune porneşte de la 700 de euro, fără masă inclusă.

Concediu exotic în Egipt şi Tunisia

În condiţiile în care iarna nu înseamnă neapărat zăpadă, atunci puteţi alege o destinaţie exotică. Egiptul şi Tunisia sunt doar câteva dintre destinaţiile pe care românii iubitori de soare şi căldură le aleg iarna.
Staţiunea Sharm El Sheikh, din Peninsula Sinai, Egipt, cucereşte prin diversele facilităţi pe care le oferă. Aici veţi găsi toate cele necesare unui centru turistic: cazinouri, discoteci şi baruri de noapte, cursuri de golf, scufundări la mică şi mare adâncime, diverse sporturi nautice. Situat în nordul staţiunii, Golful Naama este unul dintre centrele activităţilor turistice, care tind să devină o staţiune de sine stătătoare. Se spune că orice amator de scufundări trebuie să viziteze Sharm El Sheikh datorită numeroaselor sale centre de scufundări presărate de-a lungul celor 10 km de plajă.
Egiptul este o destinaţie-cheie pentru cei care vor să se bucure de lux la preţuri de criză. Hurghada şi Sharm El Sheikh sunt extrem de solicitate şi apreciate de turişti. Un pachet de vacanţă pentru un sejur în Hurghada, cu zbor charter direct Bucureşti – Hurghada – Bucureşti, 8 zile/7 nopţi, în regim de demipensiune, hotel de patru stele, este de doar 329 de euro, cu bilet de avion, transsferuri, cazare şi masă. O ofertă asemănătoare ca preţ există şi în Sharm El Sheikh, Perla Mării Roşii, unde un pachet de vacanţă de 8 zile/7 nopţi, cu zbor charter direct din Bucureşti, la hotel de patru stele, în regim de demipensiune, costă doar 349 de euro, cu toate taxele enumerate anterior incluse în preţ.
Timp de 3.000 de ani, Tunisia a fost martora trecerii fenicienilor, romanilor, vandalilor, bizantinilor, arabilor, spaniolilor, turcilor şi, în final, a francezilor. Au venit ca fugari sau aventurieri, războinici sau misionari, comercianţi sau agricultori, fiecare lăsând o parte din povestea lor în piatră sau mozaic, pe dealurile Cartaginei sau la marginea Saharei. Moştenirea pe care au lăsat-o Tunisiei moderne este o concentrare de situri istorice mai bogată decât oriunde altundeva în Africa. Numele locurilor au origini arabe, berbere, latine sau punice, însă protectoratul francez dintre 1881 şi 1956 a dus la deformarea multora dintre acestea.
Pentru un sejur în Tunisia, cu posibilitatea de a profita de sărbători de iarnă călduroase şi însorite, există plecări din Bucureşti spre Tunis pe 22 şi 29 decembrie. Pentru un astfel de sejur, cu o durată de 8 zile şi 7 nopţi, cu cazare la hotel de trei stele, masă în regim demipensiune, cu transferuri aeroport – hotel – aeroport şi asistenţă în limba română, preţurile pornesc de la 566 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS